– Vi kan ju tycka att det är löjligt att det hamnar i petitesser, sådana här stora tillstånd, att man hakar upp sig på smågrejer som man kunde förvarna om tidigare. Någonstans måste man ju få en chans att rätta till det innan man ger avslag. Det är ändå rätt mycket pengar man slänger iväg och rätt många år som går till varenda tillstånd, säger Anders Elenius.
Mark- och miljödomstolen bedömde att LKAB:s samråd inte var tillräckliga.
– Det är viktigt i sig. Men får man tillståndet så kan man väl i värsta fall ta diskussionen att domstolen bestämmer att ni får tillstånd, men ni måste ha samråd med de här sakägarna.
Han tror att Mark- och miljödomstolens beslut kan få konsekvenser.
– Det äventyrar våra framtida miljöprojekt med järnsvampen om vi inte har fått lönsamheten. Någonstans ska vi ju betala 400 miljarder på 20 år eller något sådant, det är rätt mycket pengar som ska in och ut.
Anders Elenius menar att ett större fokus måste läggas på tillståndsprövningar.
– Just tiden det tar, man hinner ändra lagar och det ena med det tredje medans man håller på med de här tillståndsprövningarna och man kan inte komma in med några ändringar. Det känns lite halvkonstigt. Där måste man ta ett helhetsgrepp i domstolarna och länsstyrelserna, vi måste hitta snabbare vägar att få till de här tillstånden. Det kanske måste in mer folk som tar hand om prövningarna, säger Anders Elenius.