LKAB planerar att lägga produktionen av järnmalm bakom sig och istället övergå till att producera koldioxidfri järnsvamp. Det är en satsning på 400 miljarder kronor fördelat på 20 år.
– Från våran sida är det bara positivt. Då förlänger vi våran livstid i all fall fram till 2060 i Kiruna, så det är klart att det är positivt för oss. Det är klart att vi vill vara med i en teknikutveckling och framförallt främja miljön i Sverige och hela världen i slutändan, säger Anders Elenius.
LKAB:s satsning på koldioxidfri järnsvamp innebär en minskning av koldioxidutsläppen hos LKAB:s kunder med 35 miljoner ton per år. Det motsvarar två tredjedelar av Sveriges territoriella utsläpp.
– Det är någonting som ingen annan kommer kunna lyckas med tror jag, om vi får igenom det här så blir det nog det största som kommer dras ner i koldioxid.
Under omställningen ska 2000-3000 nya jobb skapas årligen i Kiruna och Gällivare.
– Det blir mycket byggjobbare. Men samtidigt så kommer vi behöva säkerställa att vi har rätt kompetens på våran personal, så det här kommer säkert innebära att många får chans att skola om sig och få lite annorlunda och roligare arbetsuppgifter i den här omställningen.
De som arbetar med pelletsframställning idag kommer att arbeta med järnsvamp i framtiden. Bara i Kiruna arbetar cirka 800 personer i pelletsverken.
– De kommer att ha sina jobb kvar men det blir på ett annat sätt, säger Anders Elenius.
I oktober 2018 kom LKAB med beskedet att malmkroppen i Kirunas underjordsgruva kommer att ta slut fortare än beräknat. Den nuvarande huvudnivån beräknas räcka till 2035.
Det här måste betyda att det finns mer malm, att malmen är säkrad?
– Ja, det är en grundförutsättning för att det ska gå att hålla på, att det finns sten.
Är det malmen som finns norrut, mot Luossavaara, som är bekräftad?
– Ja, det är den man pratar om. Men jag tror att det är även i Svappavaara och Malmberget, det måste säkerställas överallt där också.
– Det ser bra ut de prover de har gjort, men de är långt ifrån att prospektera färdigt, man sätter in extra resurser på det också under de kommande åren.
Men det är så stor satsning så nog borde LKAB vara ganska säker på att det finns malm?
– Så är det, absolut. Man har nog ganska bra förhoppningar på de kvantiteter som finns under och bakom Luossavaara.