Även om LKAB:s sparplaner var relativt väntade med tanke på det rekordlåga malmpriset så lade sig nyheten ändå som en våt filt över Malmfälten. Många funderar om de får fortsätta sitt vikariat och några nyanställningar är det inte fråga om. Men hos Gruvtolvan är man inte särskilt oroliga.
– Nej, inte i det här läget. Vi får sälja allt vi producerar, det är bara det att vi får för dåligt betalt, säger Gruvtolvans ordförande Jan Thelin.
Problematiken med att visstidsanställda inte får förlängt tror han i mångt och mycket kan lösas precis så som företaget vill, det vill säga att tjänster erbjuds i de nya gruvorna i det fall vikariaten går ut.
– Jobben är det ingen fara med, säger Jan Thelin och fortsätter:
– Att de inte får förlängt vikariat i Kiruna betyder inte att de inte får fortsätta i Svappavaara. Den ljusa sidan är att vi ska producera mer pellets för det är inte samma situation som 2008 där båtarna ställdes in och vi var tvungna att stänga verk.
Något som oroar honom mer är de stora kostnaderna som uppstår i samband med stadsomvandlingen, trots att LKAB har sagt att stadsomvandlingen inte påverkas.
– Det är mer det som jag är orolig över, att vinsterna uteblir och stora investeringar drabbas, säger Thelin.
Bland entreprenörerna fanns en viss oro dagen efter att LKAB presenterade sin sparplan, inte minst eftersom LKAB anlitar tusentals entreprenörer inom många olika yrkesområden. Många av dessa företag finns i Malmfälten och ett av dem är Gruvmek och svets AB. De är ett företag med 25 anställda som arbetar uteslutande mot gruvindustrin med olika mekaniska arbeten, service och tillverkning.
– Vi tycker att det är tråkigt att malmpriserna har sjunkit. Självklart känner vi en viss oro. Vi blir direkt drabbade eftersom vi är en underentreprenör till LKAB, säger företages vd och ägare Mats Nordin.
Samtidigt finns en förståelse för att det låga malmpriset gör att sparåtgärder måste genomföras.
– Vi förstår att de måste spara men det är absolut inte roligt för någon inblandad, varken för LKAB, deras anställda eller bland underentreprenörerna, säger Mats Nordin.
Förhoppningen är nu att malmpriserna ska stiga igen. Kanske inte till någon ny rekordnivå men åtminstone så att marknaden stabiliseras.
– Vi får verkligen hoppas att detta inte håller i sig så länge, säger Anders Mäki, personalchef på Gruvmek.