Det tidigare friåkningsproffset Karin Stöckel har nu jobbat elva år som gruvarbetare på LKAB, först under jord och numera med maskinunderhåll.
"Smörjare" på gruvspråk.
Året var 2018 när hon startade Gruvkvinnor, en grupp för kvinnliga gruvarbetare, och senare kom podcasten Gruvkvinnorpodden till.
Hennes sommarprat ska sändas den 9 augusti, några dagar innan hennes 30-årsdag, och det ska handla om arbetarklassen och hur det är att vara kvinna inom den.
Hur känns det?
– Det känns lite overkligt fortfarande, det är helt fantastiskt.
Hon berättar att resan mot ett sommarprat började med ett pilotavsnitt som kallades Norrlandspepp-podden, som fick så mycket fin kritik från folk som hörde det. Hon berättar att redaktörer berömde manuset och tyckte det skulle vara ett bra sommarprat.
– Jag skickade iväg det till P1 då, det var nästan att man skämdes och tyckte det var lite pinsamt. Men efter några månader så ringde de mig. Jag höll på att svimma när jag fick samtalet kan jag säga. Jag hade inga förhoppningar, säger Karin Stöckel.
Hur gör man ett sommarprat?
– Jag håller på att skriva manuset nu och så kommer jag att spela in det i slutet av juni. Det är helt fruktansvärt, jag vaknar halv fem på morgonen och sedan sitter jag och skriver efter att mina barn gått och lagt sig vid halv åtta. Men det är viktiga saker jag ska prata om, så det är bara att skriva.
Hela Sverige kommer att lyssna, känner du prestationsångest nu?
– Jo, det är klart man har det. Men jag vet inte, jag är värsta "underdogen" känns det som. Det är jag och 57 kändisar liksom, så jag känner att det inte kan gå så där jättefel. Det svåra är att jag vill förmedla ett sommarprat som även ska betyda någonting för andra arbetarkvinnor och alla kvinnor som jag har jobbat med i mitt liv. Det känns som att jag skriver för fler än mig själv och det kan jag känna ganska stor press för.
Har dina kolleger vetat?
– Nej, de fick veta det idag och reaktionerna är väldigt olika. Bland arbetare är ju kanske inte Sommar i P1 det största och mesta de lyssnar på. Folk förstår "gud vad stort ändå", alla vet nog inte riktigt vad det är men alla var glada så klart. Många undrar vad jag kommer säga.
Gruppen Gruvkvinnor har stått bakom ett #metoo-upprop med berättelser från gruvan och har även drivit fram förbättringar och förändringar med kvinnofrågor i fokus.
Hur togs det emot i den gubbtunga gruvan?
– Det blev både och. Jag har träffat jättemånga som varit jättepositiva och LKAB var tvungna att stötta det vi gjorde i princip. Jag har träffat killar som säger att de har sett de här händelserna ske och inte sagt någonting, men att de förstår att de borde ha gjort det och att de kommer att göra det i framtiden. Så klart har de flesta tjejerna stöttat det, nästan varenda en tror jag kan känna igen sig i det.
Har det lett till förändring?
– Gud ja, jag kan inte säga alla för då avslöjar jag mitt sommarprat. Men framför allt har det lett till förändringar i våra kollektivavtal som är till fördel för oss kvinnor, eller för jämställdheten egentligen.
Förutom att prata i Sommar i P1, vad ska du själv göra i sommar?
– Jag ska väl försöka ha semester utan att dö av nervositet. Nej, jag ska väl med min familj och resa runt i Sverige.
Karin Stöckel blir inte ensam norrbottning att sommarprata, skiddrottningen Charlotte Kalla hörs den 3 juli.