Gruvjättens superfynd: Malm för 40 år framåt

Nu kan LKAB visa nya skisser av malmfyndigheterna som gömmer sig under marken i Kiruna, Svappavaara och Malmberget. Där finns malm för att säkra brytning i alla fall 40 år framåt.

Per Geijer malmen under och bakom Luossavaara har visat sig mer intressant än väntat för LKAB.

Per Geijer malmen under och bakom Luossavaara har visat sig mer intressant än väntat för LKAB.

Foto: Maria Unga

Kiruna2021-01-27 19:58

Sedan beskedet kom från LKAB i oktober 2018 om att malmkroppen i Kiruna tar slut snabbare än tänkt så har LKAB satsat 700 miljoner kronor på prospektering. SVT Norrbotten var först med att visa LKAB:s nya skisser över resultaten av provborrningarna. 

I Kiruna visar det sig finnas en fortsättning av malmen norrut, mot djupet, precis som bolaget misstänkte. Även Per Geijer malmen visade sig vara mer intressant än väntat.   

– Historiskt så har man känt till de här fyndigheterna och man har provbrutit dem, men det har man gjort ganska ytligt förutom ett par borrhål som man inte har följt upp tidigare, säger Pierre Heeroma, direktör för prospektering, strategi och affärsutveckling.  

Sedan 2018 har även Per Geijer stråket undersökts bättre. 

– Där har vi fått väldigt intressanta träffar på större djup där vi hittar samma typ av mineralisering som det vi har i Kiruna, bra mäktighet och höga järnhalter. Vi har inte tillräckligt med information för att kunna ge en tydligare bild, så därför har jag markerat dem på bilden som prospekteringspotential. Men vi har några borrhål som är riktigt spännande. 

Även resultatet från undersökningarna i Svappavaara är positiva för LKAB. För närvarande bryts det järnmalm i Leveäniemi och Gruvberget i form av dagbrott.

– Leveäniemi har ytterligare tio år kvar, men vi vet att fyndigheterna fortsätter mot större djup och det är inte möjligt att ta fortsättningen i form av dagbrott utan då måste man gå under jord och ta malmen. Det är det vi ska lägga mycket mer energi på nu, dels att borra mer intensivt under Leveäniemi och fortsätta borra i Gruvberget för att säkra större tonnage. Sedan ska vi titta på hur vi kan optimera brytning mellan dessa två fyndigheter. 

Även i Malmberget har LKAB hittat mer malm på djupet. 

– Vi har fått fram en hel del mineraltillgångar och vi ser att malmfyndigheterna fortsätter mot djupet. De djupaste malmträffarna vi har fått ligger på närmare 2000 meters djup. 

Provborrningarna kommer att fortsätta på samtliga tre orter. I slutet av februari väntas LKAB kunna ge mer exakta beräkningar. Men framtiden för LKAB ser ljus ut. 

– Från en lite jobbig situation 2018 så har man reagerat aktivt genom att driva orter och komma i läge för att kunna prospektera effektivt mot djupet och det har gett goda resultat än så länge. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!