LKAB:s oro: Skolan spricker snabbare än väntat

Någonting har hänt i närtid som gör att Bolagsskolan spricker snabbare än väntat. LKAB söker svaret på varför. "Vi undersöker deformationer", säger Anders Lindberg, presschef LKAB.

Någonting har hänt som gör att Bolagsskolan spricker snabbare än väntat. LKAB arbetar på att ta reda på varför.

Någonting har hänt som gör att Bolagsskolan spricker snabbare än väntat. LKAB arbetar på att ta reda på varför.

Foto: Maria Unga

Kiruna2021-12-10 19:03

Bolagsskolan spricker sönder och verksamheterna kanske måste flytta ut tidigare än planerat. 

– Att vi agerar nu är att det på kort tid har blivit förändringar. Det är det Tyréns som har varit och undersökt har sett. Det här är något vi har sett ganska nyligt. Det är därför vi flaggar nu och säger att vi antingen måste sätta in åtgärder eller så måste vi börja tömma delar av skolan, säger Anders Lindberg. 

Vad är det som har orsakat förändringarna? 

– Vi måste ta reda på mer, vi undersöker deformationer och följder dem och gör prognoser, men det här måste vi titta mer på. Vi håller på och borrar i berggrunden på flera ställen i Kiruna för att kunna lära oss och se mer av berggrunden. 

– Det är en utmaning att förutse vad som ska hända många år in i framtiden och bergmassan är inte homogen, den är inte likadan överallt. Det gör att det finns en osäkerhetsfaktor i våra prognoser. Det är förklaringen till att vi alltid vill ha så lång framförhållning. Ibland sker det saker som man inte kan förutse exakt. 

Påverkas bostadshusen runt omkring Bolagsskolan? 

– Nej, där har vi inte sett någon större påverkan. Det händer då och då att vi får in skaderapporter från privatpersoner som vill att vi ska komma och titta på deras hus. Ibland så är det naturliga sprickor, men ibland så är andra saker som vi måste hålla koll på.  

Mindre hus klarar i regel markrörelser bättre än större byggnader enligt Anders Lindberg. 

– En villa som är byggd i trä berörs inte på samma sätt, den kan röra sig även vid mindre deformationer i marken, det kan man säga generellt om det är någon som känner oro och tycker att det är obehagligt att Bolagsskolan påverkas. Men om man känner oro och ser något som är annorlunda så ska man kontakta LKAB. 

LKAB och kommunen ska nu bilda en grupp och gemensamt arbeta för att hitta ersättningslokaler. 

– Vi ska se hur många det blir som eventuellt måste lämna skolan. Vi vill också se om det finns förstärkningsåtgärder att sätta in så att det kanske skulle gå att fortsätta använda skolan ett tag till, säger Anders Lindberg. 

LKAB har köpt Bolagsskolan för att avveckla den men hade räknat med att den skulle gå att använda till ungefär 2026-2028. 

– Om det nu blir en för tidig utflyttning så är det vårt ansvar, för det är ingen tvekan om att det är på grund av gruvan sprickorna uppstår. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!