Gruvfackens lönekrav nedröstade

Gruvfacken i Malmfälten ställde höga krav inför industrifackens lönerörelse för nästa år. Alltför höga, tyckte de samlade facken, som på tisdagsförmiddagen röstade ner gruvarbetarnas krav på 20 procents ökning. "Våra krav hjälpte inte", säger Anders Elenius, ordförande i Gruvtolvan, Kiruna.

"Vi blev nedröstade", säger Anders Elenius, ordförande i Gruvtolvan direkt efter industrifackens avtalsråd och beslutet om gemensam lönenivå inför nästa års avtalsrörelse.

"Vi blev nedröstade", säger Anders Elenius, ordförande i Gruvtolvan direkt efter industrifackens avtalsråd och beslutet om gemensam lönenivå inför nästa års avtalsrörelse.

Foto: Maria Unga / LKAB

Kiruna2022-11-15 13:47

Industrin håller avtalsråd för nästa års avtalsrörelse. IF Metalls Gruvfack med medlemmar i Kiruna, Malmberget och Svappavaara, har enats om att gå in i lönerörelsen inom industrifacken med ett lönekrav på mellan 10 och 20 procents löneökning. 

Ordförande i IF Metalls Gruvtolvan, Anders Elenius, företräder anslutna gruvarbetare i Kiruna som har ställt krav på 20 procents löneökning.

– Medlemmarna tycker att vi fått stå tillbaka. Att vi ska få ersättning för inflationen. Senaste löneökningen var 2020, säger Anders Elenius.

När beslut togs gemensamt vid metallfackens avtalsråd under tisdagen röstades gruvfackens krav ner och det gemensamma kravet landade på 4,4 procent. 

– Vi blev nedröstade. Avtalsrådet har beslutat, 4,4 procent. När de andra tycker att det ska vara så hjälper inte våra krav. Då får vi också falla in i det, säger Anders Elenius. 

Avtalssekreteraren vid IF Metall Veli-Pekka Säikkälä har uttalat sig i DN inför avtalsrådet med varning om konsekvenser av för kraftiga löneökningar.

– Det har vi varit med om på 1970- och 1980-talet. Vi vill inte hamna i en inflationsspiral igen. Med en klok lönepolitik ser vi att inflationen kan vara nere på två procent i slutet på nästa år. Vi vill ha långsiktiga reallöneökningar för alla medlemmar, säger han till DN.

Industriavtalet

Fem fackförbund ingår i Facken inom industrin - Sveriges Ingenjörer, Unionen, GS, Livsmedelsarbetareförbundet och IF Metall. Tillsammans med arbetsgivarorganisationer inom industrin har man tecknat Industriavtalet. De löneökningar som sätts inom ramen för Industriavtalet sätter ”märket” - som blir norm för löneökningar på hela arbetsmarknaden.

Totalt handlar det om tv miljoner arbetstagare som inkluderas i industrifacken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!