Gruvarbetare stöttar hamnarbetarna i Göteborg

I Göteborgs hamn pågår en seg konflikt mellan fack och arbetsgivare. Jari Söyrinki, gruvarbetare i Kiruna, ville hjälpa Hamnarbetarförbundet och startade en insamling så att facket ska kunna sprida information om sina krav. "Nästa gång kan det vara vi som behöver hjälp", säger han.

Stöttar hamnarbetare. Jari Söyrinki, gruvarbetare i Kiruna, stöttar Svenska Hamnarbetarförbundet som har en konflikt med arbetsgivaren APM terminals.

Stöttar hamnarbetare. Jari Söyrinki, gruvarbetare i Kiruna, stöttar Svenska Hamnarbetarförbundet som har en konflikt med arbetsgivaren APM terminals.

Foto: Adam Ihse (TT) / Saga Skovdahl

KIRUNA2017-03-09 07:38

Den som inte har bra koll på vad som händer i Göteborg vet kanske inte att det pågår en konflikt mellan fack och arbetsgivare i hamnen. Det är Svenska Hamnarbetarförbundet, som organiserar cirka 250 personer där, och APM terminals som inte är överens i ett antal olika frågor. Under förra året intensifierades konflikten - som i grunden handlar om hur stort inflytande Hamnarbetarförbundet, vars 250 medlemmar motsvarar cirka 85 procent av den fackligt anslutna arbetskraften i hamnen, ska få ha.

Hamnarbetarförbundet är inte anslutet till LO och har inget kollektivavtal med APM terminals - det har Transportarbetarförbundet. Hamnarbetarförbundet vill få till ett kollektivavtal mellan alla tre parter, medan APM terminals vill att Hamnarbetarförbundet tecknar ett så kallat hängavtal istället. Men förbundet vill ha ett större inflytande än man kan få genom ett hängavtal och de fackligt engagerade i hamnen upplever att man motarbetas i sitt fackliga arbete. Enligt Hamnarbetarförbundet hade man inte sådana här problem innan APM terminals tog över driften av en del av hamnen. Ett antal strejker har genomförts, hamnarbetare har varslats efter sparkrav och medlare har kopplats in i ärendet.

Jari Söyrinki, gruvarbetare i Kiruna, läste om konflikten i tidningen Arbetet. Han ringde Hamnarbetarförbundet hör att lära sig mer och beslöt snart att dra igång en insamling, precis som arbetare gjort på andra håll. Pengarna ska hjälpa Hamnarbetarförbundet att sprida information om konflikten och om de krav man har.

– Det handlar om rätten att få organisera sig fritt och själv välja sina representanter. Vi hjälper dem för en annan gång kan det vara vi som behöver hjälp. Solidariteten är det enda vi har, säger Jari Söyrinki.

På kort tid och genom mun-till-mun-metoden har omkring nära 5000 kronor samlats in. Ett 30-tal gruvarbetare har lämnat ett bidrag. Jari Söyrinki menar att summan i sig inte är det viktiga utan viljan att hjälpa.

– Folk har från Gällivare och Svappavaara har ringt och frågat om de också får vara med. Väldigt många är glada över att få en chans att göra något. Ingen har lämnat en stor klumpsumma utan folk har gett en löneandel från sin familj. Det gör handlingen mer betydelsefull och det knyter band mellan gruvarbetare och hamnarbetare, säger han.

Vad sa de på Hamnarbetarförbundet när du berättade om insamlingen?

– De blev glada förstås. De känner sig isolerade, de har ju ingen egen media där de kan få ut information. Och de har inte Svenskt näringsliv i ryggen, säger Jari Söyrinki.

Han menar att Hamnarbetarförbundet är i ett klart underläge gentemot sin arbetsgivare, ett dotterbolag till danska jättekoncernen Maersk. Att regeringen gett Medlingsinstitutet i uppdrag att karlägga förekomsten av strejkåtgärder mot arbetsgivare som redan har kollektivavtal med ett annat fackförbund, mot bakgrund av konflikten i Göteborgs hamn, gör det ännu viktigare att göra något för att hjälpa, enligt Jari Söyrinki.

– Regeringen hade kunnat gå ut och säga: Vi värnar om hamnarbetarnas arbetsvillkor och strejkrätten istället.

Och Jari Söyrinki lämnar en schysst passning i syfte att hjälpa Hamnarbetarförbundet ytterligare.

– Jag utmanar stålarbetarna i Luleå att bräcka vår insamling, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om