Det är lördag förmiddag och Barbro och Tommy Yng har tagit sig till Rautas över dagen tillsammans med kompisarna Åke och Gunnel Forslund. Solen gassar över sällskapet som sitter och småpratar. Då och då rycker de till i pimpelspöet, men fisken lyser med sin frånvaro.
- Det är min andra Rautaspremiär - och än har jag inte fått någon fisk. Men dagen är inte över än, konstaterar Barbro Yng.
Kompisen Åke Forslund har däremot varit på premiären många gånger.
- På 60-talet åkte jag skidor hit med farsan. Det var bättre med fisk då. Jag vet inte om de var fler, men de var större, säger han.
152 fiskar
På andra sidan sjön, i Piteviken, har i alla fall Kalle Sturk och sönerna Egil och Gustav hittat rätt. Framför arken har pojkarna radat upp fångsten. Egil räknar rödingarna.
- Det är 152 stycken, konstaterar han stolt.
- Hemligheten är det här stället. Här brukar jag vara varje år, säger pappa Kalle som har varit på Rautaspremiären i över 40 år.
- Men det känns som att det är mindre folk i år än tidigare.
Och det var han inte ensam om att tycka. De allra flesta som varit på premiären tidigare var av samma åsikt - antalet arkar var mindre än vanligt i år.
Det bekom inte Gunnar Selberg och kompisarna som tagit sig till Rautas redan på torsdagen. När Norrbottens-Kuriren träffar honom utanför den lilla arken har han tagit en paus från fiskandet.
Bjuder på soppa
- Men kom med mig till Karesuandotältet. Jag bjuder på köttsoppa, säger han och tar täten in i militärtältet där dieselkaminen fräser ur sig hetta.
Gunnar Selberg torkar sig om pannan medan han slevar upp köttsoppa till undertecknad. Och så plockar han upp dragspelet.
- Jag bjuder på mat och musik. Jag spelar allt från svensktoppen till finska låtar och Evert Taube, säger han och drar en fräck version av Lilla Anna.
Det blir trångt i tältet när fler ska in. Någon sätter på kaffepannan. Gunnar Selberg spelar dragspel. Man skojar och berättar historier om och för varandra.
Men killarna har väl inte bara lirat dragspel och ätit köttsoppa? Nej, Tord Selberg skyndar ut och hämtar hinken där fångsten samlats. Den största är en fin röding på ett kilo.
- I kväll blir det norrlandslåda, säger han och berättar att det är stekt röding med grädde, dill och citron.