Sedan 2004 har Mark Pearce, professor i partikel- och astofysik på KTH, tillsammans med sina kollegor arbetat med att färdigställa det teleskop som med hjälp av en stor heliumballong ska skickas upp till cirka 40 kilometers höjd. Nu är det klart och om bara några veckor ska projektet äga rum.
Teleskopet ska studera för ögat osynlig röntgenstrålning ute i rymden. Därför ser inte heller teleskopet ut som ett vanligt. Det handlar nämligen inte om vanligt synligt ljus och det är just av den anledningen som man vill testa teleskopet på så hög höjd. Den stora höjden innebär att atmosfären blir tunnare och ljusstrålarnas väg genom luften påverkas mindre än nere vid jordytan.
Aldrig tidigare
Det är svårt att säga vad man kommer att hitta eftersom liknande projekt inte har gjorts tidigare.
- Vi vet inte vad vi kommer att få in för data för det är ingen som har mätt på det här sättet tidigare men det är det som gör det hela mer spännande, säger Mark Pearce.
Ballongen som kommer att användas är minst sagt gigantisk och får Globen i Stockholm att verka liten. Volymen är den dubbla, det vill säga över en miljon kubikmeter. För att orka lyfta sin egen vikt på två ton plus lasten på två ton krävs 6.500 kubikmeter helium, till en kostnad av närmare 200.000 kronor.
Under sommaren vänder vindarna i den övre atmosfären och då kommer ballongen att flyga västerut. Tanken är att den ska vara i Kanada mellan fyra och sju dagar efter att den skickats upp från Esrange station utanför Kiruna. Ett varv runt jorden tar då cirka två veckor.
- Vi kan utnyttja vindarna här uppe i norr, de blåser alltid västerut under sommaren, säger Tomas Hedqvist, projektledare på Esrange.
Under flygtiden kommer ballongen och dess last övervakas och styras från Esrange med hjälp av en satellitlänk.