Giftsjö måste saneras

Norrbottens mest förorenade sjö finns i Kiruna och kommer att hamna i sprickzonen omkring 2030. Nu pågår arbetet med att utreda riskerna med sjön och vad som måste göras.
Rapporten ska vara klar sommaren 2007.

KIRUNA2006-07-28 06:00
Vid en första anblick verkar sjön vara som vilken annan sjö som helst. Men under den grunda ytan på den drygt 25 hektar stora Ala Lombolo döljer sig en förorenad värld.
- Det är mycket allvarligt, ett stort miljöproblem, säger Mats Lahti, miljöchef på Kiruna kommun.
Att Ala Lombolo, som ligger söder om Kiruna centrum invid bland annat värmeverket och en del villabebyggelse på Lomboloområdet, är förorenad med kvicksilver har man vetat om länge. Men nu har det blivit mer bråttom att försöka komma på ett sätt att sanera sjön.

Kvicksilver kan sköljas ut
- Det har blivit mer aktuellt eftersom sprickbildningarna från gruvbrytningen kan öka utsläppen av kvicksilver från sjön. Luossajoki som rinner ut i Ala Lombolo kan få förändrat strömflöde vid markförändringar som orsakas av sprickbildningar. Blir flödet mindre kommer sediment-lagren i sjön i kontakt med luft. Då kommer syret åt och kvicksilvret blir mer lättrörligt. Då är risken att mer kvicksilver sköljs ut. Helst ska vattennivån i sjön höjas och det kan till exempel göras genom att dämma upp utloppet, säger Mats Lahti.
Enligt prognosen är redan området kring de övre delarna av Luossajoki i sprickzonen. Sjön beräknas vara i sprickzonen om cirka 25 år.
Ett konsultföretag har fått i uppdrag att utreda tänkbara åtgärder. Kostnader ska också uppskattas. Det alternativ som är mest lämpligt ska sedan väljas ut. Risker med sjön ska också utredas, exempelvis hälsorisker. Kemakta Konsult AB satte i gång med arbetet i juni i år. Deras rapport beräknas vara färdig nästa sommar.
I början av 1990-talet visade det sig att sjön innehöll stora mängder metaller, mestadels kvicksilver. Kommunen, länsstyrelsen och LKAB satte då genast i gång att utreda vad som var orsaken till föroreningen. Det visade sig att det mesta av kvicksilvret kom från LKAB:s gamla laboratorium från mitten av 1900-talet. En del av utsläppen kom även från folktand-
vården som använt amalgam.

Mest förorenad i Norrbotten
Under årens lopp har utredningarna avlöst varandra. Fortfarande är den dock Norrbottens mest förorenade sjö och sjösedimenten innehåller cirka 200 kilo kvicksilver. Eftersom kvicksilvret är relativt stabilt bundet till sedimenten är det inte mer än 60-70 gram som läcker under ett år. Men eftersom sjön via Luossajoki rinner ut i Torneälven är både människor och miljö utsatta för mycket stora risker. Ala Lombolo är därför placerad i riskklass 1 av länsstyrelsen.
- Det som försvårar ett framtida saneringsarbete är att det ligger 80 till 100 lådor med luftvärnsgranater på botten som dumpades på 50-talet av militären. Försvaret har lovat att ta upp dem men inget har hänt ännu, säger Mats Lahti.
I våras började också provtagningar i Luossajoki. Miljöverkets provtagningar kommer att göras varannan vecka fram till
oktober. Syftet är att se hur mycket kvicksilver som rinner in i Ala Lombolo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om