Fyra timmars bråk om politikerlöner

I tre timmar bråkade kommunfullmäktige om politikerlönerna – utan att egentligen komma någon vart. Oppositionen menade att ledningen borde föregå med gott exempel och kapa sina egna löner. "Oseriöst", sade Gunnar Selberg (C).

Mats Taaveniku är kritisk till att kommunledningen vill dra ner på tjänstemannaorganisationen utan att först ha uttalat ett tydligt mål.

Mats Taaveniku är kritisk till att kommunledningen vill dra ner på tjänstemannaorganisationen utan att först ha uttalat ett tydligt mål.

Foto: Thomas Lövgren

Kiruna2018-12-12 10:45

Kommunfullmäktiges sammanträde i december var som brukligt planerat till dagarna två. Redan under måndagskvällen bröt en debatt mellan kommunledningen bestående av C, M, Sjvp och KD och oppositionens partier S, V, SL, FI och SD samt KIP ut. Det rörde kommunledningens förslag att kapa partistöden vilket Vänsterpartiets Gunnar Bergman i synnerhet ansåg vara ett hot mot demokratin. Debatten fortsatte under tisdagen när kommunfullmäktige återupptogs och arvodesreglementet stod på agendan. Där har Centerpartiets Gunnar Selberg varit tydlig med att de vill kapa på politikerkostnaderna i kommunen. Det tar sig uttryck sänka arvodena till politiker som betalas ut även om de inte går på möten samt höja mötesarvodena som en morot för att faktiskt delta aktivt i det politiska arbetet.

– När det skärs i kommunen ska vi också skära på politikerkostnaderna, där finns det nog en samstämmighet över hela kommunfullmäktige, säger Gunnar Bergman (V).

– Men problemet är att de väljer att skära på ekonomiska utgifter som drabbar oppositionen främst, till exempel sänkt partistöd och inte skär i presidiearvodena (lönen som betalas till kommunalråd, reds. anm.).

Lars Törnman klev upp i talarstolen först och kallade situationen "förjävlig" och lade fram ett förslag att sänka arvodena för kommunalråden med 30 procent. Något som fick debatten att eskalera ytterligare och det sköts blixtar från både höger och vänster. Men någonstans under de nära fyra timmarna som ärendet debatterades upptäcktes att paragraf tio i det nya arvodesreglementet som reglerar ersättning för barnvakt med mera tog stöd i en avskaffad del i socialtjänstlagen. Då ställde sig hela oppositionen bakom ett yrkande att återremittera reglementet – något som gick till votering och genom minoritetsåterremiss (24 röster mot 21) skickades det tänkta reglementet tillbaka till kommunstyrelsen. Gunnar Selberg som uppträtt ganska ilsket under debatten kallade det för en "bromsning".

– Jag tyckte oppositionen var lite pinsam. Att yrka som Vänsterpartiet gör att sänka arvodena för kommunalråd nu när man har haft åtta år på sig att göra detta. Jag tycker inte att de är seriösa, säger Selberg.

Han menar att man visst kapar i toppen då han till exempel kliver in som vice ordförande för Kirunabostäder utan att plocka ut arvode.

– Att jag tar på mig det uppdraget sparar kommunen 50 000 kronor per år.

Till slut blev ärendet alltså återremitterat och Gunnar Selberg var lite besviken på att oppositionen gått på konfrontationslinjen.

– Jag tycker att Socialdemokraterna under hela eftervalsprocessen signalerat att de vill samverka, men det såg jag ingenting utav idag. Från deras sida var det konfrontationspolitik och vill de ha det så får de det.

Du har hela tiden varit öppen för förhandling, men Gunnar Selberg sade i dag att den argumentation som ni i oppositionen fört är allt annat än detta. Tror du att det finns en gemensam väg framåt?

– Det måste finnas en väg. Hela tiden sedan jag engagerat mig i politiken för ett och ett halvt år sedan har jag trott på samverkan. Vi sitter i opposition nu och då har man en möjlighet till minoritetsåterremiss som vi nyttjat idag. Det gör vi för att vi inte tycker att förslaget till reglemente är genomarbetat, säger Mats Taaveniku.

Mats Taaveniku (S) efterfrågade modernt ledarskap.

– Det som jag reagerade på, jag struntar egentligen i hur reglementet ser ut i sig, var att i ett modernt ledarskap ska ledarna föregå med exempel. Nu om man inför stora besparingar kräver att alla andra ska bespara och sedan inte sparar på sig själv, det är inte bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om