"Fyra månader får det absolut inte ta"

Att lägga över färdtjänsten på RKM skulle frigöra mer resurser. Två år senare är handläggningstiden fyrdubblad. "Några signaler om längre väntetider fanns inte – snarare tvärtom," säger ordförande i Kirunas socialnämnd Gunnar Bergman (V).

"Att det skulle förlänga väntetiderna var det aldrig tal om. Snarare tvärtom." säger Gunnar Bergman (V) socialnämndes ordförande i Kiruna.

"Att det skulle förlänga väntetiderna var det aldrig tal om. Snarare tvärtom." säger Gunnar Bergman (V) socialnämndes ordförande i Kiruna.

Foto: Thomas Lövgren

Kiruna2018-08-22 19:00

Efter att Norrbottens media under gårdagen uppmärksammade 90-åriga Nils Selin som tvingas vänta i fyra månader på beslut om färdtjänst reagerar nu politiker och tjänstemän från Kiruna kommun på de långa handläggningstiderna. 

Innan Kiruna kommun la över ansvaret för färdtjänsten på RKM var det Stefan Wikström som hade ansvaret för handläggningen på Kiruna kommun.

Syftet med att lämna över färdtjänsten till RKM var inte främst att spara pengar, menar Wikström, utan det var miljövinsterna som skulle följa.

– Pengarna var inte det primära. Problemet var att vi inte kunde samordna färdtjänst och sjukresor.

Eftersom det var två olika huvudmän för transporterna blev resultatet att flera bilar kunde vara ute längs samma väg – men ändå bara transportera en person i varje.

– Så genom att samordna transporterna genom RKM såg vi att vi kunde göra miljövinster genom att sjukresenärer och färdtjänstbrukare kunde åka i samma bil.

Innan man la över färdtjänsten på RKM hade Kiruna kommun betydligt kortare handläggningstider, menar Wikström.

– RKM har som mål att hålla handläggningstiderna kring tre-fyra veckor – det tog något sånt för oss också.

Vad tänker du när du hör att handläggningen nu tar fyra månader?

– Fyra månader får det absolut inte ta.

Gunnar Bergman är ordförande i Kirunas socialnämnd. Att överlämnandet av färdtjänsten till RKM skulle förlänga handläggningstiderna ingick inte i förhandlingarna.

– När vi förhandlade fanns inga signaler om längre väntetider. Snarare tvärtom: Att det skulle finnas mer resurser.

– Att handläggning tar viss tid förstår man ju. Men några fyra månader var det aldrig prat om.

Bergman menar att han har förtroende för RKM och att detta är ett problem som måste gå att lösa.

– I artikeln får jag en känsla av att de står och väger om hur mycket personal det behövs. Det är ju bara att man anställer i så fall.

Att det behövs resurser menar han är inget unikt för RKMs verksamhet.

– Det känns inte bra om det fungerar på det här sättet. Men jag är helt övertygade om att RKM kommer kunna lösa det. Liknande siutationer uppstår ju i andra verksamheter. Varför skulle det inte gå att lösa här?

– Om det inte kan skötas inom den verksamheten är det här en fråga som måste lyftas på RKMs styrelses bord.

Oscar Magnusson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om