Framtiden finns västerut

Äntligen!
I går fattades det historiska beslutet - Kiruna stad ska växa västerut.
Men varken vänsterpartiet eller centerpartiet deltog i beslutet och kirunapartiet reserverade sig.
- Självklart hade det varit bättre om vi varit eniga, säger Hans Swedell (m).

KIRUNA2007-01-09 06:00
Strax efter klockan sex i går kväll kunde fullmäktiges ordförande Thore Klippmark äntligen svinga klubban för Kirunas framtid. Därmed står det klart att fullmäktige ställer sig bakom den fördjupade översiktsplanen för Kiruna C och en framtida västlig centrumetablering. Men beslutet var inte enhälligt och föregicks av en lång debatt. Och precis som förra gången då frågan diskuterades, vid fullmäktiges decembermöte, efterlyste oppositionen ytterligare faktauppgifter i beslutsunderlaget.

Inga svar
Oppositionen menade att deras frågor inte fått svar under den tid som ärendet befunnit sig under återremiss.
- De svar som kommit in stärker kirunapartiets inställning om en bebyggelse österut, säger Lars Törnman (kip) vars parti reserverade sig mot beslutet.
Centerpartiet och vänsterpartiet deltog överhuvudtaget inte i beslutet.
- Vi anser inte att våra frågor fått svar. Vi vill inte låsa en centrumetablering i nordväst när man inte känner till grundläggande fakta, säger Niklas Sirén (v) och räknar upp vilka svar partiet saknar:
- Kan sjömalmen göra att det blir en delad stad? Finns det ökade hälsorisker med en stadsetablering i nordväst? Och vem ska betala för infrastrukturkostnaderna?

Saknar finansiering
Centerpartiet delade till viss del vänsterpartiets kritik.
- Vi saknar information om Loussajärvis framtid och vem som ska finansiera tunneln genom Luossavaara, säger Gunnar Selberg (s).
- Dessutom vet vi för lite om miljökonsekvenserna när det gäller stoff och damm, och det finns ingen beskrivning av hur centrumprocessen ska gå till.
Men Hans Swedell, kommunstyrelsens vice ordförande, känner ingen oro inför obesvarade frågor. Han är övertygad om att flera beslut kan behöva ändras ju mer fakta som hamnar på framtidsbordet.
- Vi kommer hela tiden att ställas inför nya frågor. Men det här beslutet är ett led i att markera var staden ska växa. Vi kan inte vänta tills vi vet allt, säger Hans Swedell.

Passiv kommunledning
Kommunledningen i allmänhet och Hans Swedell i synnerhet, fick också mottaga omfattande kritik från vänsterpartiets Siv Holma. Enligt henne har kommunledningen varit alldeles för passiv i sina kontakter med regeringen.
- Kommunen borde ha fört mer omfattande dialoger med LKAB:s ägare, det vill säga staten. LKAB talar givetvis för sina företagsintressen medan staten har ett vidare samhällsansvar. Det är inte till Banverket vi ska framföra våra krav, utan till ­staten, säger Siv Holma.
Hans Swedell poängterar däremot att det inletts samtal med regeringsrepresentanter.
- Vi har bjudit in närings­ministern till kommunen och vi jobbar hela tiden mot riksdags­ledamöterna i trafikutskottet och näringsutskottet, säger Hans Swedell.
Han beklagar också att kommunpolitikerna inte lyckades visa enad front i frågan om stadens framtid.
- Självklart hade det varit bättre om vi varit eniga. Eftersom ett stort parti, kirunapartiet, inte står bakom beslutet, kan det uppfattas som att det finns en tudelning i kommunen.
Läs mer:
<A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&amp;ArticleID=1389089&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2"><STRONG>LKAB bytte sin version,</STRONG> Norrbottens-Kuriren 9 Januari 2007</A>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om