Enligt Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprognos ser läget fortsatt mycket gynnsamt ut för Malmfälten när det gäller arbetstillfällen, men det finns utmaningar. Arbetsförmedlingen har intervjuat nästan 170 företag i Malmfälten för att få en bättre bild.
– Vi har en fortsatt stark arbetsmarknad i länet men vi har stora utmaningar med att ersättningsrekrytera för att klara en ökad sysselsättning. Det är högst nödvändigt att våra utrikesfödda etablerar sig i samhället och kommer in som den goda arbetskraft de är, säger Magnus Westerlund, sektionschef.
Det är fortsatt hög efterfrågan på arbetskraft i Malmfälten.
– Vi ser en brist på arbetskraft som bromsar tillväxten och även äventyrar vår välfärd i förlängningen.
De branscher där det behövs mest arbetskraft är turistnäringen, hotell och service. Men också industri och offentlig sektor.
– Det är egentligen i alla branscher. Den enda lilla nedgången vi ser är i handeln, för e-handeln tar mycket, säger Tord Eriksson, företagsrådgivare Malmfälten.
Mellan januari och september så fanns det 1300 lediga jobb i Kiruna och 1200 i Gällivare. Förra veckan hade Gällivare 160 öppet arbetslösa och Kiruna 190.
– Tittar man på hur många jobb som finns jämfört med öppet arbetslösa så har vi ett matchningsproblem där, säger Magnus Westerlund.
– Vi är som ett eget land nästan i Malmfälten i Sverige. Vi har en av Sveriges absolut lägsta arbetslösheter. Norr om Gävle har vi lägst arbetslöshet i Kiruna och Gällivare. Vi ligger faktiskt på precis samma siffra, säger Tord Eriksson.
Bostadssituationen är ett jätteproblem enligt Tord Eriksson.
– Vi har jättemånga som pendlar in till Gällivare och Kiruna. Man räknar med att det finns 1300 som pendlar in till Kiruna och lika många till Gällivare, så skatteintäkterna går ju till andra kommuner. Sedan kommer man aldrig ifrån pendlandet fullt ut eftersom många har familjer vid kusten och så vidare. Men en del av dem hade bott här om det hade funnits boende. Men just nu är det tio års kötid i de kommunala bolagen, säger han.
Tord Eriksson får många samtal från folk söderifrån, som har bra utbildningar och som vill komma till Malmfälten och jobba, men de har ingenstans att bo.
– En av lösningarna är att få fler bostäder, försöka få privata aktörer men kanske också kommunala att bygga, men då gäller det att hitta arbetskraft till att bygga också.