Försvarsröj för promenad
I utkanten av Kiruna, längs Kurravaaravägen, ligger det gamla skjutfältet Sakkaraavara. Området ska bli till strövområde för folk och därför städar nu Försvaret upp och röjer gammal ammunition och skrot på en yta på 100 hektar.
Målet med uppstädningen är att området ska kunna användas som ett strövområde med vissa restriktioner. Till exempel kommer det inte vara tillåtet att elda eller gräva i marken eftersom det kan ligga kvar material under markytan.
Under tio dagars tid är 35 personer från Försvaret på området för att städa och Tom Johansson är nöjd med insatsen som avslutas på torsdag. Sakkaravaara skjutfält är oanvänt sedan några år tillbaka och redan för två år sedan gjorde I 19 en upprensning i markens ytskikt. Förra året riskklassade Swedec, svenska ammunitions-minröjningscenter, området. Nu görs ytterligare en ytletning för att säkerhetsställa området innan det blir ett strövområde.
Vissa restriktioner
Än så länge har cirka tre ton metallskrot hittats och några få skarpa objekt, till exempel rök- och lysgranater, som Försvaret kommer att spränga under veckan.
- Det mesta vi hittat är sådant som vi samlar ihop och som kan föras till metallåtervinningen. Om vi hittar ammunition som vi inte vet vad det är och som anses skarp lämnas det kvar och sprängs på plats.
Delar av granater, taggtråd, järnvägsräls. Fynden i markerna är av olika slag och grönklädda ytletare rör sig som en kedja på cirka 50 meter ute i markerna. De har alla grundläggande hemvärnsutbildning och har anmält sig som frivilliga och fått utbildning i ammunitionsröjning.
Trästavar används för att känna sig fram och avståndet mellan varje person är cirka två meter. Längst bak går ammunitionsröjsledarna. Plötsligt ropar någon "fynd".
Noggrann kontroll
- Det här är bakdelen till en granat som var skjuten med åtta centimeters granatkastare. Det är ingenting kvar där inne, så den är ofarlig, säger Tomas Wännström, ammunitionsröjledare, och lägger objektet i en ryggsäck.
Nils-Erik Liiw, även han ammunitionsröjledare, berättar att det gäller att vara nogrann.
- Man ska alltid kontrollera vad det är man hittat innan man tar upp det från marken. Skarp ammunition har till exempel en gul rand på sig. Vi bär med oss böcker som visar på längd, bredd och färgmärkning, men om vi är osäkra kontaktar vi Swedec.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!