Försökte få det att se ut som ett självmord

Under tisdagen inleddes rättegången efter sommarens misstänkta mord i Kiruna. Den åtalade mannen berättade om parets relation, bråket, hur han uppfattade att flickvännen dog och hur han försökte få det hela att se ut som ett självmord.

Rättegång. Under tisdagen inleddes rättegången i Kiruna.

Rättegång. Under tisdagen inleddes rättegången i Kiruna.

Foto: Saga Skovdahl

Kiruna2016-11-08 19:46

Inledningsvis berättade åklagare Anna Bergström om förundersökningen och presenterade sitt yrkande: Hon vill att mannen döms för mord och att han utvisas från Sverige. Utöver det vill två anhöriga till den döda kvinnan ha skadestånd. Mannens advokat under rättegången, Bengt Gustafsson, redogjorde för försvarets inställning: Mannen erkänner misshandel.

– När han hängde upp henne utgick han från att hon redan var avliden. Och man kan inte ha uppsåt att döda en person som redan är död. Där brister uppsåtet, säger advokaten.

Därefter började åklagaren förhöret med den åtalade mannen. Han berättade sa bland annat att parets relation var kärleksfull, men sa också att det stämmer att de hade konflikter av och till. Kvinnan ska ha ändrat sig om det planerade giftermålet i mitten av juli. Under kvällen för bråket ska mannen ha försökt prata parets framtid.

– Jag har ingen framtid med dig, sa hon, berättar han.

Han spelade in en del samtalet under kvällen, vilket ska ha gjort kvinnan upprörd.

Därefter eskalerade bråket och uppfattningarna om vad som hände sedan går isär. Åklagaren att mannen dödade kvinnan genom att hänga, eller strypa och därefter hänga, henne med en elkabel. Den dödsorsaken presenteras i obduktionsrapporten. Rättsläkaren berättade också sina slutsatser under eftermiddagen. Mannen har en annan uppfattning om hur flickvännen dog. Han berättade att han, efter att ha slagit henne och hon låg på golvet, gick ut i köket. Hon ska ha sagt något om sitt hjärta och då ska han ha kommit på att hon led av någon slags sjukdom som får henne att ramla ihop eller svimma av. Han gick till köket för att hämta sockervatten som han trodde skulle hjälpa. När han kom tillbaka fann han att hon inte var kontaktbar.

Han berättar att han tog pulsen försökte ta reda på om hon andades - men uppfattade inga livstecken.

– Då förstod jag att hon var död, säger han, och uppger att han inte ringde efter hjälp för att han var rädd.

Åklagare Bergström höll fram uppfattningen att han ville gifta sig för att öka sina chanser att stanna i Sverige. Mannen medgav att han hade sådana tankar.

– Men det var inte avgörande, hävdar han.

Under onsdagen ska bland flera vänner till paret, liksom en kriminaltekniker och en polis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om