Förslaget: Ta bort mjölk och bröd i skolorna

Dra in mjukt bröd och mjölk från skolorna och stäng nattis. Det föreslår kultur- och utbildningsförvaltningen.

Kultur- och utbildningsförvaltningen föreslår bland annat att mjölk och mjukt bröd ska dras in från skolorna i Kiruna för att spara pengar.

Kultur- och utbildningsförvaltningen föreslår bland annat att mjölk och mjukt bröd ska dras in från skolorna i Kiruna för att spara pengar.

Foto: Maria Unga

Kiruna2018-11-28 15:30

Kultur- och utbildningsförvaltningen beräknas gå back 22 miljoner kronor i förhållande till budget.

– Det beror på flera olika saker, vi har haft utökning i barn- och elevgrupper, vi har fler barn i förskola än vad vi någonsin har haft, vi har inte fått täckning för det kostnaderna. Sen finns det en del verksamheter som överskrider sin budget, säger Conny Persson, biträdande förvaltningschef.

Kultur- och utbildningsnämnden fattade beslut om att införa köpstopp i november.

– Ett köpstopp är inte ett stopp för allting. Är det så att man har någon större sak som man måste köpa in så kanske man kan vänta med det till efter nyår, för då hamnar det på den nya budgeten. Det är inte så att man inte får köpa det som behövs för att bedriva verksamheten. Sunt förnuft gäller.

Kultur- och utbildningsförvaltningen har också lämnat in förslag till nämnden på hur man skulle kunna spara pengar. Två sådana förslag är att dra in mjukt bröd och mjölk från skolorna och att stänga nattis, en kvälls- natt och helgöppen förskola.

– Det handlar om att vi ska titta på de saker som styr oss enligt lag, som är lagbundna. Nattis är en verksamhet som är jättebra, men den är inte lagstyrd, det är en bonus för kirunaborna. Samma sak när det mjukt bröd och mjölk. Det här är en del av några förslag som man har att ta ställning till, det finns inga beslut.

Vad finns det för fler förslag?

– Nu har jag inte listan framför mig men det du nämner kommer jag ihåg. Det handlar om att få en budget i balans.

Är det rimligt att dra in på mjukt bröd och mjölk i skolorna?

– Rimligt, det är bara ett förslag. Det finns inget beslut om det.

Och att stänga nattis?

– Nattis är ingen lagstadgad verksamhet. För våran del gäller först och främst att titta på vad som är lagstyrt och det mesta av det vi gör är lagstyrt. Eleverna ska ha sina lektioner de ska ha behöriga lärare och vårdnadshavarna ska ha rätt still förskola inom fyra månader och vi bereder då plats i förskola. Nattis är ett kommunalt beslut som det inte finns några regler för någonstans, det finns ingen som säger att man måste ha nattis och det är långt ifrån alla kommuner som har barnomsorg på obekväm arbetstid, säger Conny Persson.

Förvaltningen har bett cheferna för de olika verksamheterna att ta fram möjliga besparingar.

– Det här är nu upp till politiken att titta på och värdera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om