Det som ska bli ett nytt krematorium och ny begravningsplats ligger drygt tio minuters promenad från den nya stadskärnan. Enligt Mikael Johansson, landskapsarkitekt på Outer Space arkitekter, är det viktigt med närheten till centrum och vardagsliv.
– Jag tycker det är fint om man kan tänka på en begravningsplats som en del av vardagen. Det är inte så långt att promenera från nya centrum och det finns bra gångvägar dit. Det tar bort lite av laddningen från begravningsplatsen och gör att det också kan vara en fin plats för minnen, inte bara för det hemska i att någon har dött, säger han.
Tillsammans med kommunen och Kiruna pastorat har Mikael Johansson och hans kollegor på Outer Space tagit fram ett förslag på hur begravningsplatsen kan se ut. Förslaget innehåller bland annat utrymme för till exempel muslimska eller buddhistiska gravplatser. Det behöver också finnas plats för ett nytt kapell, eftersom det nuvarande Mariakapellet inte går att flytta på.
– Det är roligt att lära känna en ny plats och en ny stad. Man får en helt annan inblick i en stad när man jobbar med den än när man bara är en besökare. Alla vi som jobbar med Kiruna får en relation till staden. Det hamnar nära hjärtat, säger Mikael Johansson.
Att krematoriet och kolumbariet med drygt 5000 urnor behöver flyttas ställer alla inblandade inför nya utmaningar. Utöver den etiska aspekten och alla tillstånd som behöver sökas för gravflytt behöver den nya platsen utformas på ett sätt som är värdigt den sista vilan. Här spelar naturen en viktig roll, enligt Mikael Johansson.
– Man kanske kommer dit med sorg och då kan man känna sig omhändertagen av landskapet. Vi tänkte mycket på att naturen kan ge lite läkning på något sätt. Vi har försökt jobba med det och att besökarna ska känna kopplingen till naturen när de kommer till platsen.
En begravningsplats är också en arbetsplats. Logistiken för vaktmästeri och förvaring av material behöver samspela med besökarnas behov. Eftersom kyrkogården i Kiruna börjar få ont om plats ska den nya begravningsplatsen också ha plats för kistgravar. Därför behöver marken undersökas noga.
– På vissa platser ligger berget lite ytligare och då passar det kanske inte med kistgravar där. Vi behövde förstå geologin och veta var man kan placera vad. Vi behövde också förstå verksamheternas behov, till exempel ytor för jord och material, och sedan pussla ihop det, säger Mikael Johansson.
Under sommaren 2023 finns detaljplan och gestaltningsprogram utställda för granskning i Kirunas stadshus. Poikkijärvi kyrkogård har tjänat som inspiration i arbetet med gestaltningsprogrammet, liksom Berthåga kyrkogård i Uppsala och Skogskyrkogården i Gävle.
– Poikkijärvi är en oerhört fin begravningsplats, vi hittade mycket inspiration där. Vi vill jobba mycket med trä. Att använda sig av samma material som finns i Poikkijärvi kanske också gör att besökarna känner igen sig. Det återstår att hitta de där detaljerna som gör att det känns som en speciell begravningsplats för Kiruna, säger Mikael Johansson.