Förskolebarnen fick sin alldeles egna sagostig

Kiruna kommun har renoverat och röjt upp motionsspår och rastplaster runt om i kommunen. På Lombolospåret har kommunen tillsammans med Lombolo förskola skapat en sagostig för barnen.

Lombolo förskola inviger Sagostigen.

Lombolo förskola inviger Sagostigen.

Foto: Sara Björne

Kiruna2022-09-27 19:30

Under våren 2022 beviljades Kiruna kommun projektmedel från Naturvårdsverket för att stötta kommunala arbetslag på orter där Skogsstyrelsen inte har någon närvaro. Projektet är ett samarbete mellan Kiruna kommun, Arbetsförmedlingen och länsstyrelsen. Ett arbetslag på åtta personer med handledare rekryterades till projektet som pågått i tre månader.

– Det har varit jättepositivt, vi har fått så mycket feedback från de som möter de här killarna, säger Ansi Åkerlind, enhetschef Arbetsmarknad- och Integrationsenheten, Kiruna kommun.

Genom Skogsstyrelsens satsning på naturnära jobb, har arbetsledaren Ulrik Isaksson, handlett åtta personer som anvisats av Arbetsförmedlingen. Isaksson berättar att projektet har flera olika syften:

– Syftet är dels att försöka få människor som står utanför arbetsmarknaden att få jobb, vilket har varit lyckat eftersom två av dem redan fått jobb och dels att upprätthålla vandringsleder och liknande.

Han berättar att de stort sett endast använt återvunnet virke. 

– Här ansträngde vi oss verkligen för att få behålla det naturliga, vi lät alla träd vara kvar för att det skulle vara roligt för småbarnen att vara där. Trappan är också specialbyggd för att passa till små barn, säger Ulrik Isaksson, arbetsledare Naturnära jobb. 

Tillsammans med Lombolo förskola så skapade arbetslaget Sagostigen på Lombolospåret. 

– Lombolo är ett område som behöver lyftas. Det bor ju mycket barnfamiljer och många kanske inte har den här kunskapen och erfarenheten att vistas i naturen. Och att sedan kunna möta barngrupper på det här viset, det är ju fantastiskt att vi kommunala verksamheter faktiskt kan arbeta ihop, säger Ansi Åkerlind. 

Eva Hansen, barnskötare och äventyrspedagog på Lombolo förskola berättar att den sagan de valt till Sagostigen handlar om nedskräpning av naturen. 

– Barnen är ju mycket för att plocka skräp när de är ute, och då får de ju en chans att komma ut och göra bra för naturen. Hållbarhet är något som vi försöker ta med i allting som vi gör.

Hon fortsätter med att alla barn ska få samma chans att vistas ute i naturen. 

– Det är ju att de kommer ut och får frisk luft, de lär sig att vara ute, och sedan kanske får med sig sina egna föräldrar att ta vara på naturen och njuta av den, säger Eva Hansen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!