Forskningscentrum ska sammanlänka malmfältskommunerna

Kiruna och Gällivare kommuner undersöker möjligheten att starta ett energicentrum. Tanken är att forska om och ta tillvara på den energi som blir spilleffekten av industrisatsningarna i området. ”Vi vill se till att vår region är en stor del av lösningen på klimatfrågan”, säger Niklas Sirén, som leder projektet.

Niklas Sirén, avdelningschef vid Tekniska Verken, som leder projektet.

Niklas Sirén, avdelningschef vid Tekniska Verken, som leder projektet.

Foto: Mikaela Sjöstedt

Kiruna2023-07-20 16:50

Det handlar om att etablera forskning och se möjligheter i takt med industrins omställning. Niklas Sirén leder projektet för Kiruna kommun. De färdigställer nu en förstudie och jobbar med ansökan om EU-medel för att gå vidare med arbetet.

– Det är dags för Kiruna och Gällivare att jobba som en region i de här frågorna, och att ha förmågan att nyttja spillenergin som uppkommer när man sätter igång HYBRIT-verksamheten.

Hur då?

– Det är flera steg i det här. Du har produktion av vätgas, sedan lagring av vätgas, sedan på vilket sätt man nyttjar vätgasen. Man behöver titta på energiområdet som helhet. Det är enorma mängder energi som kommer skapas i det här. Det kan handla om helt nya industrier och verksamheter som kan behöva etableras här uppe, därför att den här energin finns, säger Niklas Sirén, avdelningschef för projekt och utveckling, Tekniska Verken.

Kommunerna hoppas samarbeta både med universitet och industrin.

– Det handlar om forskning, utbildning och utveckling kring vätgas och energi, samt hur vi tillvaratar energi och restvärde. Vi ser stor potential, säger Birgitta Larsson (S), kommunalråd i Gällivare.

De ser en möjlighet att etablera mer forskning kring energi och klimatförändringar på plats i Kiruna och Gällivare.

– Svensk akademi och forskning kan bli världsledande på det här området, och det är tack vare att vår gruvnäring och stålindustri är först i världen med att göra en sådan här stor omställning, säger Niklas Sirén, avdelningschef för det kommunala bolaget Tekniska verken.

Han berättar att de har valt att fokusera på energin som framställs, inte framtagandet av elen som behövs till omställningen.

Tänker ni på de konflikter som kan uppstå vid omställningen? 

– Alla tänker väl på de frågorna, men fokus i projektet ligger inte där.

Är det något ni kommer lyfta eller titta på?

– Nej, projektet kommer inte fokusera på markanvändning eller huruvida det ska vara vindkraft, solkraft, små kärnkraftverk eller vattenkraft. Men däremot om man skapar ett energicentrum, så kanske man upptäcker att det behövs forskas på de områdena, när det finns etablerat ett centrum.

Projektet har inte tittat på plats för etablering, men det kan bli tal om att finnas på flera platser i Kiruna och Gällivare kommuner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!