Förhoppningen: Kiruna ska ha Sveriges billigaste fjärrvärme

Istället för att bränna sopor ska Kirunaborna i stället få energin från LKAB:s spillvärme. Under torsdagen skrev Tekniska Verken och LKAB under avtalet som ska göra det möjligt.

På pats för att skriva på avtalet fanns Thomas Björnström, avdelningschef Kiruna Kraft AB, Jan Fjordell, vd Tekniska Verken, Jan Moström, vd LKAB, Lars Törnman, styrelseordförande Tekniska Verken, Stefan Hämäläinen, direktör för samhällsomvandling, LKAB och Stefan Romedahl, direktör för Division Norra, LKAB.

På pats för att skriva på avtalet fanns Thomas Björnström, avdelningschef Kiruna Kraft AB, Jan Fjordell, vd Tekniska Verken, Jan Moström, vd LKAB, Lars Törnman, styrelseordförande Tekniska Verken, Stefan Hämäläinen, direktör för samhällsomvandling, LKAB och Stefan Romedahl, direktör för Division Norra, LKAB.

Foto: Maria Unga

Kiruna2018-05-03 19:44

Under torsdagen skrev parterna två avtal. Det ena är ersättningen för den skada som gruvbrytningen åstadkommer på fjärrvärmenätet. Det andra är ett avtal om ett nytt energisystem där spillvärmen från LKAB används i stället för att bränna sopor som idag.

Kirunaborna kommer att märka av det här på många sätt enligt Jan Fjordell, vd Tekniska Verken.

– Det mest konkreta kommer att vara att på sikt kommer vi inte att ha någon avfallshantering på det sätt som vi har idag. Stora förändringen kommer nog att synas mest på avfallsanläggningen där vi inte behöver ha den här stora mellanlagringen som vi har idag. Vi kommer att få en ren och snygg avfallsanläggning.

– Sedan har vi en förhoppning om att det här avtalet ska ge oss möjlighet att skapa Sveriges billigaste fjärrvärme.

Genom att använda spillvärme från LKAB istället för att bränna sopor kommer även utsläppen av koldioxid att minska.

– Vi minskar CO2 utsläppen i Kiruna samhälle med lite drygt 25 procent, så vi gör en fantastisk samhällsnytta, säger Jan Fjordell.

Ungefär 10 procent av Tekniska Verkens produktion är baserad på spillvärme idag. I framtiden hoppas de på att siffran ska stiga till 90 procent. 2020 ska de första delarna vara i drift och avfallsförbränningen ska börja avvecklas.

– 2020 lägger vi spillvärmen som bas i vårat produktionssystem, idag har vi avfallsförbränningen som bas. Men vi har lite studier kvar att göra innan vi vet exakt när avfallsförbränningen kommer att avvecklas, säger Jan Fjordell.

LKAB ersätter Tekniska verken för den skada som gruvbrytningen orsakar med 148 miljoner kronor.

– Med de pengarna bygger vi nytt, så vi ersätter rör med rör, säger Lars Törnman, styrelseordförande Tekniska Verken.

Teknisika verken ch LKAB har arbetat med projeket i tio år.

– Det är ekonomi och miljö som har tryckt på att det blir den här positiva förändringen, säger Lars Törnman.

LKAB:s vd Jan Moström fanns också på plats för att skriva på luntan av papper. Han valde att spara pennan efteråt.

– Det är kanske ett litet steg idag att skriva på ett papper, men ett stort steg att skapa ett nytt LKAB och ett nytt Kiruna.

– Vi lever på en extremt konkurrensutsatt marknad LKAB, och om vi tittar 10-15 år framåt så kommer de bolag som inte klarar av att blir väsentligt mer hållbar än idag och framförallt att bli koldioxidneutral att ha det jobbigt, säger Jan Moström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om