"För mig var det på liv och död"

Lapplandsupproret har sammanställt en ny undersökning baserad på förlossningsberättelser om hur nedläggningen av BB har påverkat föräldrar i Kiruna.

Monika Thelin har samlat in 40 förlossningsberättelser där Lina Maria Viitala och Marie Rahkola delade med sig av sina erfarenheter.

Monika Thelin har samlat in 40 förlossningsberättelser där Lina Maria Viitala och Marie Rahkola delade med sig av sina erfarenheter.

Foto: Ulrika Huhtaniska

KIRUNA2019-02-20 14:15

Undersökningen presenterades för fullmäktigeledamöterna som även fick ett exemplar under måndagens möte. Thelin säger att Norrbotten ses som ett föregångslän för nedmontering men att så inte är fallet och att statistiken är för undermålig för att kunna användas.

– Det gäller den här så kallade problemfria nedläggningen av BB. Det är i alla fall vad man får höra om ute bland landets politiker. Jag har fått in så många berättelser från framförallt mammor som har varit med om fruktansvärda saker och det här måste politikerna få veta. De behöver argument, speciellt inför ett nytt sjukhusbygge. Där är akutkirurgi och BB nödvändig, säger Monika Thelin vid Lapplandsupproret.

Undersökningen består av 40 förlossningsberättelser från föräldrar i Kiruna som har skrivit om sina upplevelser kring graviditeten och förlossningen. Det är barn som har fötts längs vägen i ett bagageutrymme, i en ambulans och föräldrar som fick åka hem med ett tomt babyskydd.

– Man begär av unga människor att de ska bo kvar ska föda barn men ser inte till att det sker på ett anständigt sätt, säger Thelin.

Lina Maria Viitala och Marie Rahkola är två av de föräldrarna som delade med sig av sina erfarenheter.

– Det är ett så viktigt ämne och jag har hört och fått ta del av så många berättelser att jag känner ansvar över att det inte får tystas ner utan måste komma fram, säger Lina Maria Viitala.

Hon har två barn och andra graviditeten räknades hon som "riskmamma". Därför var det Sunderbyn cirka 40 mil bort hon var hänvisad till vid förlossning.

– Jag vet ju om den här oron alla bär på. För mig var det på liv och död eftersom det fanns en risk för att livmodern skulle spricka. Det började lugnt med värkarna men de avtog i Sunderbyn och där hotades jag hela tiden av att skickas hem om inte värkarna satte igång. Det jag upplevde var att de inte fattade hur långt vi hade kört för att komma dit. När bebisen väl hade kommit skulle de skicka hem mig med bussen med förklaringen var att nyförlösta inte får en taxi, säger Viitala.

Ett problem med statistiken är att barnet räknas som sjukhusfött om moderkakan tas ut på förlossningen enligt Thelin och att det inte förs någon särskilt statistik för exempelvis bilfödslar. Marie Rahkola är en av dem som inte hann fram till BB och födde sitt barn i bilen vid Muskojärvi vintern 2016.

– Jag vill vara en röst för alla som är med om det här. När vi pratar om det säger folk att det inte händer men det är fel. det händer hela tiden och det är inte bara Kiruna utan hela inlandet det berör, säger Rahkola.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om