Folkets hus firar 120 år – men framtiden är oviss

Folket hus i Kiruna har funnits ungefär lika länge som staden, i 120 år. Det firas stort under två helger i november. Men stadsflytten gör framtiden för föreningen osäker.

"Vi ska finnas kvar som förening och utöva verksamhet men troligen i mindre skala", säger Tommy Pettersson, verksamhetschef, om framtiden för Folkets hus.

"Vi ska finnas kvar som förening och utöva verksamhet men troligen i mindre skala", säger Tommy Pettersson, verksamhetschef, om framtiden för Folkets hus.

Foto: Maria Unga

Kiruna2021-11-20 09:55

Folkets hus i Kiruna har fungerat som en mötesplats i centrum under alla 120 år. Från allra första början fanns ingen mötesplats i Kiruna. Föreningen startade 1901 av Lars Johan Jansson. Nuvarande hus byggdes 1986. 

Innan pandemin så har Folket hus haft ett besöksantal på i genomsnitt mellan 275 och 325 000 besökare varje år. 

– Det säger ganska mycket för en ganska liten ort som Kiruna som har omkring 23 000 invånare i stan. Det visar att många har varit in och gjort saker här, varit på bio, haft konferens, sett teater eller bara gått och in och använt toaletten. Det finns alla kategorier, och det var det som var syftet med Folkets hus från början, en rejäl mötesplats, ett hus för alla, säger Tommy Pettersson, verksamhetschef. 

Han har varit verksamhetschef i 15 år. 

– Det var kul att få komma hit. Det händer så mycket olika saker här varje dag. Det kan vara ett litet möte och rätt var det är så är det en jättekonferens och så är det bio, det är mycket variation och det är det som roligt med ett arbete. Det har verkligen varit en rolig resa, och vi är inte färdiga ännu.  

120-års firandet börjar nu i helgen med bio. 

– Vi bjuder på gratisbio för alla som är intresserade av lite mer klassiska filmer från 60-, 70- och-tal. I morgon har vi en filmquiz där man kan tävla i filmkunskaper. Nästa helg blir det lite mer sceniska framträdanden. Vi har en barnhörna, gratis tårta och en konsertversion av "Det Magnetiska hjärtat" på fredag. På lördag har vi tre olika uppträdanden i Nåjdens sal. 

– Det speglar egentligen det som Folkets hus har hållit på med under alla år. Det här 120:e året blir det sista hela året som vi är kvar som hus i stan. Vi måste stänga igen sista september nästa år på grund av stadsomvandlingen. 

Hur ser framtiden ut efter september? 

– Det frågar vi oss också. Vi hr en dialog igång med kommunen om det. Man har lovat från LKAB och kommunen att man ska få ersättningslokaler i någon form. Det är klart att vi kan inte ha ett så här stort hus som vi har nu igen, det är ju kulturhuset som ska ersätta den här funktionen. 

Kommunen har startat ett kommunalt bolag som ska driva det nya kulturhuset i nya centrum. Där ingår inte Folkets hus föreningen. 

– Vi ska finnas kvar som förening och utöva verksamhet men troligen i mindre skala. Vi kommer att sikta ännu mer mot föreningslivet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!