Det är den första etappen i kommunens utvecklingsplan som nu offentliggörs. Den innehåller strukturer för gator, kommunikationer, samhällsservice och strövområden. Kiruna 4-ever var det vinnande förslaget i arkitekttävlingen och det tillsammans med visionsarbetet utgör underlag till utvecklingsplanen.
Till en början handlar det om några kvarter runtom det blivande stadshuset. Där har det diskuterats kring allt från hur byggnader och gator ska placeras för att minimera vind, parkeringar under jord till hur tätt det ska byggas.
Effektiv användning av ytan
Eftersom området för nya stadskärnan är begränsat så gäller det att nyttja den yta som finns på ett smart sätt.
– Vårt markområde är inte så stort och därför kan det vara viktigt att ha möjlighet att bygga på höjden, säger kommunens mark- och exploateringschef Eva Ekelund.
Under måndagen togs planen upp i kommunstyrelsens arbetsutskott och den 23 oktober ska kommunstyrelsen fatta beslut om att anta planen eller ej. Därefter ska en dialog med blivande exploatörer inledas.
– Det finns ett stort intresse, den stora utmaningen är att få någon att göra någonting nu, säger Eva Ekelund.
Att det är ont om tid är alla överens om och därför måste arbetet gå fort. Kommunalrådet Kristina Zakrisson (S) talar bland annat om att gena i kurvorna för att snabba upp processen – även om det medför risker.
– Vi ska naturligtvis hålla oss inom lagens ramar men ibland är det så att man är väldigt strikt åt det ena hållet men man kanske i stället kan kolla vad lagen ger för utrymme och inte vara alltför rädd utan hellre ta lite risker, säger Kristina Zakrisson.
"Nästan lite fånigt"
Oppositionsledaren och centerpartisten Gunnar Selberg ser fortfarande en rad frågetecken kring utvecklingsplanen.
– Det ser jättefint ut och är snyggt ritat men de svåra frågorna som hur det här ska gå till, vem som ska finansiera det här och hur vi ska flytta ett centrum till en ny plats. Alla de frågorna återstår, säger Gunnar Selberg och fortsätter:
– Det blir nästan lite fånigt när man säger att det ska stå färdigt redan 2017 när det tar flera år att få bygga en friggeboda i Kiruna.