Flygmätningar på 60 meters höjd

Genom flygningar 60 meter över marken kartlägger Sveriges geologiska undersökning, SGU, området söder om Gällivare och österut mot finska gränsen. Mätningarna ska ge en uppfattning om berggrunden där den är täckt av jord eller vatten.

KIRUNA2007-07-28 06:00
- Mätningarna ger också en möjlighet att se strukturer som sträcker sig djupt ned i marken på flera hundra meter, säger Sören Byström, projektledare för flygmätningarna i Norrbotten som pågår fram till i höst.
SGU är den myndighet som svarar för frågor som rör berg, jord och grundvatten i Sverige. En av myndighetens viktigaste uppgifter är att möta samhällets behov av geologisk information. I uppdraget från regeringen ingår att kartlägga Sveriges geologi, något som delvis görs genom ett omfattande fältarbete som pågår från tidig vår till sen höst.
- Det vi gör nu är att vi mäter om området från Dundret till finska gränsen och söderut som vi mätte under 1960-talet. Tekniken och utrustningen har blivit bättre. Mätningarna görs på 60 meters höjd över marken och vi följer ostvästliga linjer med en linjetäthet på 50-200 meter.

Tre metoder
För att kartlägga markerna använder sig SGU av tre olika metoder. Dels mäts jordens magnetfält och den naturliga radioaktiviteten i marken och dels mäts hur bra marken leder elektrisk ström.
Flygmätningarna är extremt väderberoende. Det får till exempel inte vara för varmt eller för ostabilt väder. Sören Byström förklarar att de helst flyger under tidig morgon eller sen kväll.
SGU samlar in data vid flygmätningarna och kontrollerar att den är korrekt och har bra kvalitet. Utvärderingen av informationen görs vid senare tillfällen av geologer och flyggeofysiker.
Mätningarna startade under fredagen och kommer att pågå till september och beräknas kosta tre miljoner kronor.
I år sträcker sig flygmätningarna över 30.000 kilometer och enligt Sören Byström kommer SGU att fortsätta kartlägga området under 2008.
- Stora delar av Norrbotten kommer att mätas om under de kommande tio åren, så planerna är nog att vi kommer att mäta 30.000 kilometer även till nästa år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om