Flaggkritiken efter EU-toppmötet: "Väldigt förbannade"

Vid EU-toppmötet i Kiruna vajade samernas flagga bredvid dubbla uppsättningar av Sveriges och EU:s flaggor. Det har fått folk i minoriteten tornedalingar att rasa. "Det är provocerande, ett bevis på hur osynliggörandet fortsätter", säger Eva Kvist.

Så här såg det ut när Kiruna kommun flaggade utanför stadshuset under EU-toppmötet förra veckan.

Så här såg det ut när Kiruna kommun flaggade utanför stadshuset under EU-toppmötet förra veckan.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Kiruna2023-01-17 16:00

När regeringsplanet landade stod landshövdingen Lotta Finstorp, kommunalrådet Mats Taaveniku och Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson där och välkomnade statsminister Ulf Kristersson och hans entourage av ministrar till gruvstaden.

Håkan Jonsson framförde sitt budskap till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. I ett annat samiskt inslag föreläste Stefan Mikaelsson från Sametinget i 45 minuter om synen på gruvor för en stor grupp internationella journalister.

– Det har gått åt rätt håll och nästa gång kanske hela Sametingets styrelse är på plats. Då är vi kanske inte en del bara i mottagningarna, som en del av underhållningen, utan i förhandlingarna, sa han efteråt.

Samerna är erkända som Europas enda urfolk. Men bristen på representation från den meänkielitalande minoriteten, som levt sida vid sida med samerna i hundratals år, har väckt ilskna reaktioner.

undefined
"Det är av stort symboliskt värde att låta de nationella minoriteternas flaggor synas", säger Eva Kvist i Tornedalingarnas riksförbund.

– Osynliggörandet i Kiruna kan inte vara något man inte tänkt på utan det känns som att man medvetet inte vill ha oss där, säger Eva Kvist.

Hon är verksamhetsledare på Tornedalingarnas riksförbund som företräder den nationella minoriteten tornedalingar, kväner och lantalaiset. De upplever att 150 000 människor exkluderas och tycker att alla minoriteter i området borde synliggöras vid en så stor och viktig händelse. De har skrivit brev till regeringskansliet och kommunen med frågor om varför de inte inkluderades.

När mötesdelegationerna och kungen anlände till nya centrum vajade tre olika flaggor i toppen av de fem flaggstängerna utanför stadshuset, den samiska, två svenska och två EU-flaggor.

Men varken tornedalingarnas flagga, Meänflaku, kvänflaggan eller sverigefinnarnas flagga syntes till.

Tornedalingarnas riksförbund är kritiska mot regeringen som de anser spär på motsättningarna mellan minoriteterna, men också mot att kommunen inte tog strid för dem.

undefined
Tornedalsflaggan fanns inte med och nu kommer kritik. (Arkivbild)

– Det är irritation, de är väldigt förbannande, säger Eva Kvist som berättar att medlemmar tagit illa vid sig.

Kommunalrådet Mats Taaveniku (S) svarar att regeringskansliet bestämt både programmet och flaggningen. Han förstår att kritiken kommer eftersom det formellt är två minoriteter i Kiruna.

– Det är samerna och tornedalingar och därunder finns både kväner och lantalaiset. Jag är ju lantalaiset som jag betecknar mig själv, så jag är uppvuxen med det här och förstår kritiken, säger han.

Frågan om flaggningen ska ställas till regeringskansliet som planerat besöket, enligt Taaveniku.

– Informationen jag fått från våra tjänstepersoner är att kommunen inte haft rådighet över flaggningen.

undefined
Så här såg det ut när Kiruna kommun flaggade utanför stadshuset under EU-toppmötet förra veckan.

Reagerade du själv?

– Jag tänker alltid att även tornedalsflaggan ska hissas när kommunen har olika arrangemang. Men här var kommunen inte värd, utan regeringen som har planerat det här sedan länge.

Vi har sökt svar från regeringskansliet där ordförandeskapets pressansvarige, Erik Wirkensjö, hänvisar frågan om flaggningen till kommunen. Vi har även frågat hur de ser på kritiken. Svaret från presskommunikatören Buster Mirow Emitslöf berör dock inte det, men däremot resonemanget.

"Sametinget är en svensk myndighet, under besöket så välkomnades kungen, regeringen och EU-kommissionen av representanter för de tre ansvariga myndigheterna i regionen: Kiruna kommun, Länsstyrelsen och Sametinget."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!