Fjärrstyrd gruva - en förutsättning för säkerheten

Med större djup krävs nytänkande. Fler brytningsmetoder ska anpassas i gruvan. Samtidigt får AI och fjärrstyrd teknik stor betydelse när verksamheten vid Kirunagruvan utvidgas neråt.

Fjärrstyrda tåg som sedan länge används i transporterna längst ner i gruvan.

Fjärrstyrda tåg som sedan länge används i transporterna längst ner i gruvan.

Foto: LKAB

Kiruna2022-10-28 06:00

Att gå djupare i gruvan och samtidigt behålla säkerheten och kontrollen är utmanande. Matthias Wimmer är gruvteknikchef hos LKAB i Kiruna och hans jobb går ut på att utveckla teknik och nya säkrare brytningsmetoder, anpassade för de djup som man siktar på. 

– Alla metoder kräver att vi har en detaljnoggrann beskrivning av bergmassan. Det är inte bara malmhalt och malmgräns som är viktiga för djupa gruvor. Det är helhetsbilden. Man kallar det ofta för "total deposit knowledge", alltså du ska verkligen veta så mycket som möjligt inte bara om malmen utan också om sidoberget för vilken metod det än är. 

undefined
Drönare och annan teknisk utrustning är en förutsättning för modern gruvproduktion.

Hur beräkneligt är berget?

– Berg är något som är under förändring hela tiden. Brytningen påverkar berget, vi öppnar upp strukturer, då kan vatten tränga in ex. Det är inget statiskt system. Men med nya tekniker så blir människor inte så utsatta. Tekniken är inblandad i själva brytningen. Så risker för människor blir på det sättet mindre. 

Det är skivrasbrytning (se faktaruta) som är aktuell idag. 

undefined
Tillredning och förstärkning.

Vilken metod ska då användas i framtiden?

– Vi måste jobba vidare med skivras. Det finns många möjligheter att anpassa den metoden också på större djup. Vi använder nya till exempel layouter och nya designer där vi ökar på skivhöjden. 

Hydralisk spräckning testas nu. Fjärrstyrning och AI (artificiell intelligens), är viktiga komponenter i utvecklingsarbetet. Att få fram teknik som kan sköta ortdrivning, bultsättning eller laddning. 

– Att de kan jobba på distans och ha en hög automatiseringsgrad.  En maskin måste kunna känna igen var den hittar ett hål och lära sig själv saker. Såklart måste vi satsa stort på att utveckla den metoden för djupet. 

undefined
Fjärrstyrda tåg som sedan länge används i transporterna längst ner i gruvan.

"Raise caving" är en ny brytningsmetod som utvecklas av LKAB och som ska anpassas för storskalig brytning på stora djup. Brytningsmetoden är ett sätt att avleda spänningarna eller seismiska händelser från området där uttagen sker.

– Vi skapar olika avstressningsytor i samband med brytningen där spänningarna avleds från arbetsområdena. Automatiska fjärrmaskiner ingår. Metoden tas fram ur perspektivet; säkerhet och kontroll av det seismiska energiutsläppet. Personsäkerheten är stort i fokus. Vi har hög automatiseringsgrad och andra fördelar som reducerad tunneldrivning som kompenserar för andra ökade kostnader med större djup, säger Matthias Wimmer. 

Brytning i Kirunagruvan

Skivrasbrytning innebär att man skapar hålrum i malmkroppen genom att borra och spränga, sedan rasar det sprängda materialet ner av sig själv, malmen lastas ut underifrån och man låter sidoberg som omger malmkroppen fylla igen det tomrum som bildas. 

Huvudnivån, som idag mäter 1365 meter är längst ner. 
När hela orten är färdigborrad sker laddning, sprängmedel används. Sprängning (skjutning), sker på natten. 
Malmen släpps genom ett brantlutande schakt och samlas strax ovanför huvudnivån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!