Fjällstationen har stått stadigt i över 100 år

Sorlet stiger i Kebnekaise fjällstations stora sal när gästerna kommer in från dagens vandring. Några har vandrat i flera dagar, andra har bestigit toppen och vissa förbereder sig inför bestigningen nästa dag. De som varit på toppen haltar ofta lätt av skavsår eller stela muskler, men leendet är alltid detsamma.

Fjälltur. Stockholmarna och kompisarna Jonas Apelgren, Krister Chernström och Sebastian Rosenstam blev tvungna att avbryta toppturen till Kebnekaise på grund av dimma och fick övernatta i bivack.

Fjälltur. Stockholmarna och kompisarna Jonas Apelgren, Krister Chernström och Sebastian Rosenstam blev tvungna att avbryta toppturen till Kebnekaise på grund av dimma och fick övernatta i bivack.

Foto: Jacob Lind

Kiruna2014-09-20 09:00

Kebnekaise fjällstation byggdes 1907. Byggarbetarna drog upp allt byggmaterial med hästar, och originalbyggnaden står fortfarande kvar och är nu en del av huvudbyggnaden. Fjällstationen består i dag av flera annex som har både el, mobiltäckning, gästkök, bastu och internet.

– I dag är vi är som ett litet minisamhälle här uppe, säger anläggningschefen Lisa Lindblom.

Varje år har fjällstationen omkring 20.000 gäster. Anläggningen har 218 sängplatser, men Svenska turistföreningens stugor i den svenska fjällvärlden har platsgaranti och måste ta emot alla vandrare som söker efter sovplats för natten och som mest har fjällstationen haft 298 gäster.

– När det börjar närma sig 280 gäster så är det riktigt, riktigt trångt. Då är det nästan så man får sälja sofforna, men det är en säkerhetsgrej att alla som söker en sängplats ska tas emot, säger Lisa Lindblom.

Utöver de gäster som bor på själva fjällstationen är det också många tusen som tältar i området runt anläggningen varje säsong. De tre vännerna Jonas Apelgren, Krister Chernström och Sebastian Rosenstam packar ihop sin utrustning och förbereder sig för den sista vandringen tillbaka till Nikkaluokta. De har redan bestigit toppen, men det gick inte riktigt som planerat. De påbörjade bestigningen för sent på dagen och blev tvungna att tillbringa natten uppe på Kebnekaise.

– Vi kom till Kaffedalen vid midnatt och då såg vi ingenting på grund av dimman, så vi blev tvungna att sova bivack under flaggan som vi tagit med oss, berättar Jonas Apelgren.

Men efter några timmars iskall sömn högt uppe på berget så fortsatte de tre vännerna mot toppen.

– Vi var blöta och kalla men det var absolut värt det. Det är skönt att ha bilden när vi står där på toppen, säger Jonas Apelgren.

Fredrik Vestergård har jobbat på Kebnekaise fjällstation i två säsonger och tidigare har han jobbat i Sylarna i Jämtland.

– Jag trivs väldigt bra med livet på fjällstationer. Det är gemenskapen bland oss i personalen och det finns mycket att göra på fritiden. Det är väldigt härligt att ta på sig ett par springskor och ge sig ut i fjällen, säger Fredrik Vestergård.

Men det kan vara sista året Fredrik jobbar på en fjällstation eftersom han nu är färdigutbildad byggingenjör.

– Jag ska väl skaffa ett riktigt jobb. Jag ska försöka att kombinera de två, men jag vet inte om det går. Det här med fjällen är väl mer en drömvärld, säger han.

Kebnekaise fjällstation är miljömärkt med Gröna nyckeln och har eget vatten- och avloppsverk och källsorterar allt avfall. Avfallet fraktas sedan ner på vintern, när allt kan dras på slädar, för att minska utsläppen och samma sak gäller andra förnödenheten och torrprodukter till restaurangen på fjällstationen. Men två gånger i veckan kommer också en helikopter från Nikkaluokta med färska matvaror.

– Miljömärkningen hjälper oss att hålla fokus och inte tappa dom viktiga hållbara frågorna, säger Lisa Lindblom.

Tanzina Hoq sitter med sina vänner i en soffgrupp i stora salen och pratar om morgondagen. De har vandrat hela vägen från Saltoluokta, och Tanzina ska bestiga Sveriges högsta berg.

– Det var ganska spontant, vi har planerat i tre veckor, men jag har velat göra det väldigt länge, säger Tanzina Hoq.

Varje morgon har sällskapet en ritual för att få bra väder, och morgondagen är inget undantag.

– En ber vädergudarna om bra väder och den andra har regnbyxor på sig – och det fungerar - trots att prognosen sett dålig ut varje dag så har vi haft bra väder, säger Tanzina Hoq och brister ut i skratt.

Sorlet tonar ut allteftersom kvällen blir till natt. De flesta lägger sig tidigt. Det tar på krafterna att vandra i Kebnekaisefjällen. Några är på väg hem, andra anländer. Men alla pratar om toppen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om