Firande på Rymdcampus

Civilingenjörsutbildningen inom Rymdteknik på LTU fyller 20 år vilket firades på rymdcampus. Utbildningen är en av universitets mest populära och studierna sker på två platser.

NÖJD. Jonny Johansson, huvudansvarig utbildningsledare vid Institutionen för system- och rymdteknik, säger att det är lärarna och studenterna som gör utbildningen bra.

NÖJD. Jonny Johansson, huvudansvarig utbildningsledare vid Institutionen för system- och rymdteknik, säger att det är lärarna och studenterna som gör utbildningen bra.

Foto: Ulrika Huhtaniska

KIRUNA2017-10-05 18:47

Med på kalaset fanns 160 av de elever som idag läser utbildningen. Jonny Johansson, huvudansvarig utbildningsledare vid Institutionen för system- och rymdteknik på Luleå Tekniska Universitet, LTU, säger att utbildningen står sig bra nationellt och i världen samt på det egna universitetet.

– Vi har lyckats profilera utbildningen på ett bra sätt och tydligt för studenter som är intresserade av rymdteknik att det är ett självklart val inom det området. Söktrycket är bra. För femte året i rad har vi flest sökande på LTU, säger Johansson.

Att man läser halva utbildningen i Luleå och halva i Kiruna är inget som har påverkat intresset enligt Johansson som säger att just Kiruna som ort är mycket viktig.

– De flyttar upp efter två och ett halvt år och vi har jobbat väldigt medvetet för att ta bort avskräckningsfaktorn med exempelvis besök i Kiruna där de får se campus och träffa lärare och andra elever. I Kiruna har vi de som verkar i rymden. Esrange med ballonger och raketer samt EISCAT och IRF med sin forskning. Alla organisationer bidrar ju även till utbildningen med inhopp, laborationer och besök, säger Johansson.

Första året på utbildningen är ett basår, men därefter kan man välja inriktningen Rymdfarkoster och instrumentering eller Rymdens och atmosfärens fysik.

– Många som har läst hos oss går till rymdindustrin. Men många blir duktiga systemingenjörer vilket är användbart även inom andra branscher, säger Johansson.

Ella Carlsson Sjöberg påbörjade utbildningen 1998. När utbildningen startades säger Carlsson Sjöberg att hon såg möjligheten och tänkte att hon skulle testa och tog tjänstledigt från flygvapnet.

Det blev ett test som senare resulterade i bland annat jobbpå NASA och att hon blev doktor i fysik.

– Min fascination för rymden började när jag som tolvåring såg Star Wars på TV vilket förändrade mig. Möjligheten att kunna åka mellan olika världar och just den här spjutsspetsteknologin. Jag blev intresserad av flygvapnet eftersom det var så högt upp man kunde komma på den tiden, säger Carlsson Sjöberg som är tillbaka på IRF som biträdande föreståndare istället för student.

Elin Sandberg från Kalix går första året på utbildningen och säger att hon alltid har varit fascinerad av rymden och att det var ett självklart val.

– Rymden och tekniken är så intressant. Jag har alltid älskat matte och det är nästan mest matte i det här. Jag har inte tänkt så långt som vad jag vill jobba och man kanske prövar på det mesta innan man hittar det man fastnar för men jag vill väldigt gärna jobba utomlands, säger Elin Sandberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om