Redovisade arbetstimmar felar med nära 80 procent

Två utredningar har gjorts. Båda visar samma sak. Nära 80 procents felmarginal. Kiruna kommun har nu skickat entreprenörskostnaderna för badhuset vidare till myndigheterna. "Det är betydande avvikelser", säger Lennart Andersson, styrgruppen för Kirunas nya badhus.

Badhuset som byggs i Kiruna nya centrum ett stenkast från stadshuset Kristallen är nu åter på tapeten. Den här gången handlar det om underentreprenörers redovisade arbetstimmar. Skatteverket och Arbetsmiljöverket är inkopplade.

Badhuset som byggs i Kiruna nya centrum ett stenkast från stadshuset Kristallen är nu åter på tapeten. Den här gången handlar det om underentreprenörers redovisade arbetstimmar. Skatteverket och Arbetsmiljöverket är inkopplade.

Foto: Maria Dahlgren

Kiruna2023-02-14 05:00

Det var generalkonsulten för badhusprojektet, We group, som flaggade först. Stora skillnader hade upptäckts mellan den redovisade arbetstiden för vissa underleverantörer, jämfört med den tid som inloggningen visar att man vistats på arbetsplatsen. Kiruna kommun gjorde en egen kontroll.

– We group informerade och skickade signaler under hösten att de tyckte att det var avvikelser på många underentreprenörer till Peab. Med anledning av det så gjorde kommunen en egen motsvarande granskning. Vi kom fram till liknande resultat, säger Lennart Andersson.

I en skrivelse som Kiruna kommun skickat till Skatteverket och Arbetsmiljöverket och som är undertecknad kommundirektör och kommunjurist, står följande: "Totalt sett tyder We group:s jämförelser på att endast ca 23 procent av den upparbetade tiden för Peabs underentreprenörer finns loggad i den elektroniska personalliggaren." 

Alla entreprenörer vid bygget ska använda en yrkeslegitimation som registrerar när de kommer till bygget och när de lämnar. Enligt de kontroller som gjorts så är det alltså 77 procents avvikelser för underleverantörer i badhusprojektet. 

– Den naturliga förklaringen borde vara att de har varit där och jobbat men inte loggat på rätt sätt. Då kan det vara viktigt att ta betalt för timmarna men det är fortfarande allvarligt regelbrott att inte logga sin tid, säger Lennart Andersson.

Men det är alltså hela 77 procent som inte stämmer? 

– Ja, det är det vi har kallat för betydande avvikelse. Man kan säga så här att i många byggen har vi fått lära oss så blir det inte 100 procent överensstämmelse. Men av de här arbetsuppgifterna så är vår bedömning att majoriteten måste utgöras på bygget. Det är sånt som bara kan göras där. Majoriteten av timmarna. Och då är det betydande avvikelser.

Kan ni få retroaktivt betalt om det visar sig att de här siffrorna stämmer och att någon är nödgad att stå till svar för det? 

– Vi är skyldiga som kommun att informera myndigheterna vilket vi har gjort. I det läget är det viktigt för oss att vi inte spekulerar om vad det här kan bero på eller leda till. Då blir det tråkiga svaret, vi spekulerar inte, vi avvaktar myndigheternas hantering, säger Lennart Andersson.

Vi har sökt arbetschefen på Peab i Kiruna utan att lyckas nå honom.

Yrkeslegg ID06

Byggherren är ansvarig för att det finns ett system och att det finns inloggningsmöjligheter på arbetsplatsen. 

Med hjälp av allmänna bestämmelser om legitimationsplikt och närvaroredovisning försvåras svartarbete och ekonomisk brottslighet.

Man försvårar för obehöriga att vistas på byggarbetsplatsen och man skapar tryggare arbetsplatser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!