Mats Fredlund efter hovrätten: "De ska vara tacksamma"

Lastbilschauffören Mats Fredlund uteslöts ur facket när han blev SD-politiker. Nu har hans fall tagits upp i hovrätten. "Jag tycker det känns bra och förhoppningsvis lyssnar de på det man har att säga", säger han.

Lastbilsföraren Mats Fredlund uteslöts från transportfacket när han engagerade sig politiskt i Sverigedemokraterna.

Lastbilsföraren Mats Fredlund uteslöts från transportfacket när han engagerade sig politiskt i Sverigedemokraterna.

Foto: Mathias Asplund

Kiruna2022-11-10 17:12

På torsdagen avslutades förhandlingen i Svea hovrätt i fallet med Mats Fredlund som 2019 uteslöts som medlem i fackförbundet Transport efter att han kandiderat för SD i valet till kommunfullmäktige i Kiruna.

– Transport är ingen ideell förening utan styr ju på arbetsmarknaden. Därför kan de inte ha makten att styra och ställa över vilka politiska åsikter människorna som är med ska ha. De ska vara tacksamma för alla som vill vara medlemmar, säger han.

Han jobbar som lastbilsförare än men står utan det skydd som facket kan ge. Han säger att det inte finns något annat fack han kan gå med i.

– Jag måste som arbetstagare kunna ha samma skydd mot en arbetsgivare som icke-sverigedemokrater har. Jag bråkar inte för min egen del utan har gått in i den här fajten för hela svenska folket. Alla ska ha yttrandefrihet och rätt till sina politiska åsikter.

En dom i Stockholms tingsrätt i mars förra året ogiltigförklarade uteslutningen och gav Mats Fredlund rätt till skadestånd på drygt 350 000 kronor. Enligt tingsrätten hade uteslutningen inte stöd i förbundets stadgar.

Nu har facket argumenterat för att domen bryter mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

– Det är fackföreningarnas rätt att själv få bestämma över sina inre angelägenheter och bestämma vilka som ska vara medlemmar i förbundet. Det här framgår utav Europakonventionen och Europadomstolens praxis och den har vi pratat ganska mycket om idag, säger förbundsjuristen Annett Olofsson på LO-TCO rättsskydd.

Om tingsrättens dom skulle bli gällande rätt i Sverige kränker staten föreningsfriheten för Transports medlemmar, enligt facket.

– De ska själva få bestämma vilka som ska vara medlemmar i deras förening. Det ska staten inte lägga sig i, säger Annett Olofsson.

Vad skulle följden kunna bli?

– Det finns förskräckande exempel i historien där staten faktiskt har lagt sig i vilka som ska vara medlemmar i fackföreningar och då handlar det ju om länder som inte har demokratiska styrelseskick. Det är viktigt i en demokrati att ideella föreningar, särskilt fackföreningar, själva får bestämma vilka som ska vara medlemmar.

Domen meddelas den 8 december. Mats Fredlund tror inte det blir slutet på tvisten.

– Förlorar jag så kommer jag att överklaga, och om inte jag gör det kommer mest troligt facket överklaga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!