Tuberkulos, eller tbc som det också kallas, orsakas av en bakterie och är ovanlig i Sverige. Risken att någon ska ha smittats är, enligt regionen, liten men inte obefintlig. Med anledning av detta har man inlett en smittspårning.
– Man gör alltid det och det avgörande för en infektion som tbc är tiden man exponerats för bakterien, något som i detta fallet varit väldigt kort för patienterna, berättar smittskyddsläkare, Anders Nystedt.
Det är vanligt att den som smittats av tbc får hosta och slem, som ofta pågår i mer än tre veckor. Vanliga symptom kan vara känsla av trötthet och svaghet, att ofrivilligt gå ner i vikt, ont i bröstkorgen samt feber och svettningar på natten.
De som främst riskerar att smittas är små barn, som också är de som testas först.
Anders Nystedt tar det hela med ro och menar att det med största sannolikhet inte är någon som smittats i absolut närtid, eftersom det krävs så lång tid av exponering för att smittas.
– Vi tittar på ett spann på ett par månader bakåt, ungefär från årsskiftet och framåt. Vi börjar med hushållet och tittar sedan på arbetskamrater. Hittar man flera fall kommer vi få utöka smittspårningen, och kontrollera kretsarna kring patienterna. Men eftersom det är så korta tider som man exponerats är risken för smitta låg i detta fallet, säger han.