Facket varnar för oseriösa byggföretag

I Kiruna går stadsomvandlingen in i ett nytt skede. Nya miljonkontrakt ska skrivas. Och det på en marknad med benhård konkurrens.

Idag finns bara stadshuset nere på det område som blir platsen för det nya Kiruna. Mycket ska falla på plats innan nya centrum står klart.

Idag finns bara stadshuset nere på det område som blir platsen för det nya Kiruna. Mycket ska falla på plats innan nya centrum står klart.

Foto: Maria Dahlgren

KIRUNA2017-07-10 06:24

Från Byggnads Norrbottens sida höjs nu ett varnande finger. Oseriösa företag kan vilja att sko sig på högkonjukturen.

Vissa kontrakt är säkrade. Förutom stadshuset som byggs har Kiruna kommun och Kirunabostäder klart med vilka företag som ska uppföra det nya Kulturhuset samt bostadsområdet vid skjutbanan. Centrumnära projekt i det Nya Kiruna alltså.

Resten, centrumkärnan med torg och handelsgata, ska byggas i olika etapper och väntas stå klart under 2022. Alltså fem år fram i tiden. När allt rullar på kommer många stora projekt att byggas samtidigt med flera beställare, företag och hundratals byggjobbare i alla kategorier.

Just nu pågår en intensiv jakt på entreprenörer som ska bygga. Jakten tvingas man göra på en riktigt ”het” marknad eftersom hela Sverige befinner sig i en byggboom. Med stenhård konkurrens.

– Det råder full konkurrens. Priserna för att bygga är väldigt höga, säger Tomas Stålnacke, projektansvarig för stadsomvandlingen hos Kirunabostäder.

För att få ett bättre förhandlingsläge har Kirunabostäder riktat sitt sökande mot andra länder. Norge och Finland har sedan tidigare varit aktuella, men nu inleds jakten i Baltikum.

– Vi har varit till de baltiska länderna och talat med företag där. Ännu har det inte resulterat i färdiga kontrakt men några av dessa företag har lämnat anbud. Men de är för höga, säger Stålnacke.

Men med internationellt fokus kommer också risker. Det menar man från byggfackets sida. Enligt Joakim Lindholm, regionsordförande Byggnads Norrbotten, öppnar den krisartade situationen upp för oseriösa aktörer.

– Förutom kulturella skillnader vad gäller svensk kontra utländsk lagstiftning och arbetsrättsliga regler, så måste beställarna ha koll på vilka företag man anlitar. Högkonjukturen kan leda till att oseriösa skor sig på den, säger Joakim Lindholm.

Tomas Stålnacke ser dock hoppfullt på situationen. Han anser att man lyckats med att synliggöra Kirunas behov och kommande projekt i stadsomvandlingen.

– Projekt på den här nivån måste synas. Jag tycker att vi har lyckats relativt bra med det. Även om vi inte fått det gensvar vi velat ha fullt ut med klara kontrakt.

Kommer ni att klara av era mål?

– Ja, det tror jag. Så här långt klarar vi det, säger Stålnacke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om