Facket: "Hur länge ska de orka i framtiden?"

Facket oroas över att personal jobbar mycket övertid och att anställda tvingas byta arbetsplats på grund av personalbristen.

" Det är med övertid man har löst bemanningen i många verksamheter", säger Therese Drugge, Vårdförbundets huvudskyddsombud på Kiruna sjukhus.

" Det är med övertid man har löst bemanningen i många verksamheter", säger Therese Drugge, Vårdförbundets huvudskyddsombud på Kiruna sjukhus.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna2020-12-15 15:40

Med anledning av personalbristen flyttar Regionen personal från dagverksamheten, som exempelvis gemensam mottagning och Hälsocentralen till arbete på avdelning. Något Vårdförbundet är kritiska till. Therese Drugge, styrelseledamot i Vårdförbundet, säger att det är ett antal anställda de har förhandlat om. 

– Majoriteten av dessa är inte frivilliga. Förutom att det blir en ny arbetsplats innebär det förändrade scheman som innebär även kvällar och helger. De som jobbar dagtid arbetar måndag till fredag.

– Arbetsgivaren hävdar sin arbetsledningsrätt, och hur många som kommer att beröras och under hur lång tid det rör sig om har de inte gett besked om. Med det har arbetsgivaren också sagt att semestrar kommer att beviljas restriktivt, säger Therese Drugge. 

Förhandlingarna är avslutade och slutade i oenighet. Omflyttningen av anställda har även påbörjats i verksamheterna. 

– Alla medlemmar är medvetna om situationen, men en förflyttning borde föregås av frivillighet. Och vi tycker att man ska få någon slags kompensation för att man byter arbetsplats, men arbetsgivaren tillmötesgår inte något av våra yrkande om ersättning. 

Att det även är mycket övertid för medlemmarna är oroande enligt Drugge. 

– Covid-vården är betydligt mycket tuffare vård än den vanliga. Det är med övertid man har löst bemanningen i många verksamheter. Vi oroas över medlemmarnas återhämtning och hur länge de ska orka i framtiden, säger Drugge. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!