Experten: Liknande skalv kan bli vanligare i framtiden

"Vi har krävt att LKAB ska redovisa hur gruvskalv kommer att utvecklas i framtiden", säger David Berggård, expert vid länsstyrelsens miljöenhet.

David Berggård, expert vid länsstyrelsens miljöenhet, säger att den här typen av skalv kan komma att blir vanligare i Kiruna i framtiden.

David Berggård, expert vid länsstyrelsens miljöenhet, säger att den här typen av skalv kan komma att blir vanligare i Kiruna i framtiden.

Foto: Linda Wikstrom

Kiruna2020-05-18 11:43

Berggård säger, att den här typen av gruvbrytningsinducerade skalv är betydligt färre och väsentligt lägre i Kiruna än i Malmberget beroende på att det är en annan typ av malmkroppsstruktur. 

– Skalven kommer oftare och är starkare i Malmberget, något man har fått lära sig att leva med. Mycket talar för att det inte kommer att komma upp i samma omfattning i Kiruna, säger Berggård.

Nu har länsstyrelsen begärt en närmare beskrivning från LKAB om skalven, och om man kan se en liknande utveckling i Kiruna som i Malmberget.

– Vår erfarenhet från Malmberget visar att när vi hade vår senaste undersökning för tio år sedan var att de hade ökat i frekvens och storlek. Det finns villkor i Malmberget för gruvbrytningsinducerade skalv, men inte i Kiruna, säger Berggård. 

LKAB ansöker just nu om ett nytt miljötillstånd för gruvan i Kiruna. Målet ligger hos mark- och miljööverdomstolen. 

– Vi har krävt att LKAB ska redovisa hur gruvskalv kommer att utvecklas i framtiden. Kommer de att öka eller inte Problemet när de sker mitt i natten är att folk väcks. Det blir en störning i nattsömnen och en del har svårt att somna om så det är en viss olägenhet.

– Finns det anledning att titta på områden i Kiruna där det kommer att vara mindre lämpligt att bo i framtiden?  , säger Berggård.

Att skalvet uppmätte 4,8 på Richterskalan säger inte så mycket om hur Kirunaborna har upplevt skalvet i sig. 

– Den skalan använder man sig av jordskalv generellt men lokalt ger det inte en så tydlig bild. I vissa hus finns det mätare på hur mycket husen kan ha rört sig i millimeter och på vilket sätt, säger Berggård. 

Husen kan sättas i en egen svängning, ungefär som en pendel förklarar Berggård. 

– Vilket gör att det känns mer och på olika sätt beroende på hur man bor. Och att det gör att skalvet upplevs som kraftigare än vad som har uppmätts.

Länsstyrelsen hade under måndagsförmiddagen inte fått in någon rapport om skalvets omfattning, något som vanligtvis kommer dagen efter den så kallade seismiska aktiviteten. 

– Vi vet inte var det har ägt rum, hur många millimeter som mätts upp i bostäder och hur de har påverkats. Vissa brukar kalla den här typen av skalv för sättningar, men för oss betyder en sättning att marken har sjunkit. Inte en skakning som uppstår vi ett jordskalv som har orsakats av långvarig omfattande gruvbrytning, säger Berggård. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!