Det är i rollen som ordförande i mediegruppen som Fredrik Bohlin ger exempel på vilka juridiska och mänskliga överväganden som krävs innan ett utslag i ett brottmål kan meddelas.
– Bedömningen kan vara hårfin, säger Fredrik Bohlin.
Han får sedan en redogörelse om hur två mordutredningar i Norrbotten på några få veckor har förvandlats från fällande domar – till praktfulla misslyckanden.
Det rör sig om morden på 19-årige Kejvan Fazeli utanför tågstationen i Boden i december 2019, och på 36-årige Anders Dorsch i Malmberget sommaren 2015.
Utslag i Luleå tingsrätt och Gällivare tingsrätt på 13 respektive 16 års fängelse för mord, förvandlas i hovrätten till ett och ett halvt år bakom lås och bom för grov misshandel – och ett frikännande.
Domar som har rört upp känslor i Norrbotten.
När det är dags för de sista förhandlingsdagarna efter bussmordet i Kiruna ställs allting till sin spets. Kammaråklagare Lindha Strömberg kommer att kräva den 47-årige mannen och de två sönerna, 15 och 17 år gamla, döms för mordet på Reza Hoseini.
Kravet ställs mot motpartens påstående, att det är 15-åringen som utför det dödliga våldet.
Fredrik Bohlin förklarar att han har svårt att kommentera enskilda domar som han inte har läst igenom och analyserat. Han pekar i stället på rådande beviskrav i Sverige: att det ska vara ställt bortom rimligt tvivel för att kunna döma.
– I det ligger att man gör en värdering av all den bevisning som har lagts fram. Sedan, utifrån det, ställer man sig frågan: finns det just rimligt tvivel här? Finns det utrymme att det kan ha gått till på ett annat sätt, än som åklagaren påstår? Och finns det ett litet utrymme för det, att det finns en öppning för ett alternativt händelseförlopp. Då ska man fria, säger Fredrik Bohlin.
Det är en bedömning där skillnaderna i vissa fall kan vara oerhört små, förklarar Bohlin. Fall där domstolar antingen landar på den ena sidan, eller på den andra.
– Det är inte annorlunda egentligen än vilken bedömning som helst. Någonstans går ju gränsen liksom.
Däremot så kan resultatet av två förhandlingar i samma mål vara dramatiskt åtskilda, konstaterar Fredrik Bohlin.
Dömd, eller inte. Rör det sig om mord, blir utgången i många fall helt livsavgörande.
– Men den dramatiska skillnaden behöver ju inte nödvändigtvis bero på en dramatisk skillnad i bevisvärderingen.
Det kan röra sig om en ynka liten pusselbit i ett bevispussel som gör att det väger över.
Fredrik Bohlin gör en jämförelse med utfallet av presidentvalet i USA i vissa delstater. Resultatet blir exakt samma, även övervikten är två röster eller 200 000.
När det gäller de omtalade domarna i Norrbotten, konstaterar rådmannen.
– Det blir ju väldigt dramatiskt, och det är självklart att folk reagerar. Inte minst då i ett mordfall. Man kanske inte hade reagerat på att det ändras domar i mål om någon hastighetsöverträdelse eller så. Det händer ju det också, av samma skäl. Men det blir liksom inte lika dramatiskt om man får 4000 i böter, eller frikänns, säger Fredrik Bohlin och fortsätter:
– Jag förstår att man kan undra, "vad fan håller man på med där i domstolen". Det är inte så konstigt. I mordmål blir det väldigt dramatisk skillnader, för alla inblandade.
Förhandlingen efter bussmordet i Kiruna avslutas i veckan med vittnesförhör och slutanföranden på fredag.