Ett tyngdlöst krutpaket

På tisdagsmorgonen smäller det.
Då ska tio ton krut få höghöjdsraketen Maxus 7 att nå tyngdlöshet.

KIRUNA2006-05-02 06:00
Maxus 7 är en enstegsraket, raketen har bara en motor, och lämnar alltså marken vid Esrange på tisdag morgon.
Ombord finns fem moduler innehållande experiment från framför allt tyska forskare. Två experiment tillhör det biologiska ämnesområdet, två handlar om materialutveckling av legeringar och ett om grundforskning i fysik.
Maxusraketen är den största sondraket som skjutits upp från Esrange, den är totalt 15 meter lång och har en diameter på en meter.

Tio ton krut
- Maxus väger ungefär elva och ett halvt ton varav tio ton är krut, berättar Gunnar Florin som är projektledare för Rymdbolaget.
- Raketen beräknas nå en högsta höjd på 715 kilometer. Ovanför atmosfären inträder det tyngdlösa tillståndet som varar i nästan 13 minuter.
Efter luftfärden ska raketen förhoppningsvis dunsa ned lagom mjukt för att nyttolasten inte ska komma till skada. Nyttolasten bärgas sedan med helikopter och forskarna kan börja analysera sitt material.
Proceduren, uppsändning, inköp av motor och utveckling av experiment, går lös på i runda slängar 13 miljoner euro och finansieras av den europeiska rymdorganisationen ESA. Skulle det vara klart och fint väder på tisdag morgon kan man dock få en glimt av händelsen helt gratis.

Himlafenomen
- Det kan gå att se skottet om det är klart väder. Vid den senaste Maxuskampanjen kunde de se skottet i Tromsö, säger Gunnar Florin.
- En person lyckades fotografera raketen och de trodde att det var ett mystiskt himlafenomen!
En förändring jämfört med tidigare uppskjutningar av Maxus är att inga obehöriga personer tillåts bevittna raketens avfärd. Esrange har börjat tillämpa nya säkerhetsåtgärder och alla, förutom inblandad personal, måste därför befinna sig inomhus under uppskjutningen.
- Men det handlar inte om att uppskjutningen blivit mer farlig, tekniken förbättras hela tiden, säger Gunnar Florin.
- Det handlar istället om ett nytt sätt att se på säkerhetsfrågan.

En tusendels dragningskraft
Att genomföra experiment i tyngdlöshet är av stor betydelse för forskningsvärlden. På jorden påverkas nämligen många fysikaliska, kemiska och biologiska processer av gravitationen. När Maxus når sin topphöjd är kraften däremot reducerad till en tusendel av jordens, så kallad mikrogravitation. Det enda alternativ som i dagsläget ger fler antal minuter i tyngdlöshet, är att skicka experimenten till en rymdstation.
- Det är exceptionellt att kunna erbjuda så här lång tid i tyngdlöshet. Det är en bra resurs för forskarna. Och det är häftigt att raketen faktiskt går 71 mil rakt upp i rymden, avslutar Gunnar Florin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om