"Ett trauma för alla barn"

I går berättade forskaren Katarina Weinehall om hur barn påverkas av att växa upp i ett våldsamt hem - hur det är att se pappa slå mamma.
- Det är ett trauma för alla barn, säger Katarina Weinehall.

KIRUNA2006-11-30 06:00
Katarina Weinehall arbetar som forskare i beteendevetenskap vid Umeå universitet. Hennes forskning fokuserar på barns upplevelser av att växa upp i en våldsam miljö, en miljö där till exempel barnets far utsätter barnets mamma för misshandel och kränkningar.
I går fanns hon på plats i Kiruna, inbjuden av nätverket Medborgare mot kvinnovåld, för att berätta om sina erfarenheter.
- Barnen känner sig maktlösa eftersom de inte kan påverka situationen. Det blir ett väldigt trauma när man inte heller får prata om det man sett och hört, säger Katarina Weinehall.
- När barnen sedan upptäcker att det inte ser likadant ut i andra familjer, då lägger de skulden på sig själva.
Ett barn som lever i en våldsam familj bär ständigt på rädsla och oro. Bristen på viloläge nöter på kroppen och det är inget ovanligt att barnet till exempel får magont och huvudvärk som följd.

Ständig anspänning
- Rädsla och ständig anspänning är genomgående för både barnen och den utsatta kvinnan. Mina intervjuer med barn visar också att mamman är allra viktigast för barnen. Hon blir navet i en annars kaotisk värld, många barn säger att "om inte mamma orkat hade vi inte överlevt".
Just mammans betydelse för barnet legitimerar också vikten av att kvinnan får det stöd och den hjälp hon behöver.
- Hur barnen mår påverkas till stor del av vilket stöd kvinnan får, säger Katarina Weinehall.
Enligt Katarina Weinehall kan man inte avgöra vad ett barn varit med om genom att betrakta deras beteende, hon menar att i stället för att söka tecken och signaler ska man själv sända ut signaler åt barnet.
- Man ska visa att man bryr sig och att man är öppen för samtal. Att någon lyssnar när barnet vill berätta är oerhört viktigt.

Vill väcka tankar
I samband med Katarina Weinehalls föreläsning på Malmfältens folkhögskola, kunde besökarna även ta del av Margareth Beimarks utställning Lite stryk tål du. Med hjälp av sin textilkonst vill hon väcka tankar hos betraktaren och bryta tystnaden kring problemen med mäns våld mot kvinnor och barn.
- Jag vill få upp det till diskussion. Eftersom jag inte är någon talare gör jag det i form av textilier, säger Margareth Beimark.
- Många blir chockade och backar, men det här är mitt sätt att bidra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om