Prospektering är ett hett
ämne i Norrbotten i dag. Malmen eftersöks med lykta. Och den finns. Frågan är bara exakt var och det kan en finsk konstruktion tillsammans med avancerad tolkning finna svaret på.
En stor hammare slår sig
i dag fram på Esrange-vägen. De som sett och hört maskinen har all anledning att se frågetecken framför sig. Det är ingen vanlig vägarbetsmaskin som ger ifrån sig oljudet, utan en del av en högteknologisk utrustning som ska hjälpa Sveriges geologiska undersökning, SGU, att analysera berggrunden på uppdrag av regeringen. Syftet är att underlätta för gruvindustrin.
- Vi letar inte malm. Men vi undersöker hur berggrunden ser ut på djupet, säger Niklas Juhojuntti, geofysiker och projektledare.
Känslig och dyr
Den öronbedövande hammaren kan få projektet att se grovhugget ut, men i själva verket är det tvärtom. Geofysikerstudenter finns med under resans gång och placerar ut känsliga geofoner som fångar upp alla rörelser från hammaren som når ner till berggrundens olika skikt, därefter analyseras proverna i en skåpbil från Uppsala universitet. Bilen innehåller datautrustning där berggrunden kan läsas av.
- I vissa fall kan man se malmkroppar. Om kroppen är kompakt. Det här är en metod för reflexionsseismik som sedan ett 50-tal år tillbaka har använts av olje- och gasindustrin.
Projektet pågår fem veckor och är den dyraste metod för undersökning av berggrunden som finns i bruk. Det statliga anslag SGU får kommer också att täcka andra aktiviteter i Kiruna kommun, så som kemiska analyser av mark.