Det här framgår av en ny utredning.
Lars Törnman pekar på att de statliga bolagen enligt förslaget och uttalanden från utredaren Hans Dalborg ska vinstmaximera, och det får följder.
- Det här är ett hot mot samhällsomvandlingen. Med vinstmaximering ska bolagen titta strikt på lönsamheten och inte gå utanför den. LKAB behöver därför bara följa Minerallagen som säger att först när huset far i gropen behöver de ersätta och marknadsvärdet gäller. Men LKAB har ju gått längre och nu försöker man skapa ett bra samhälle och LKAB förskotterar, säger Lars Törnman som befarar att det arbetet uteblir om förslaget går igenom.
Politik nej, tack
Det är på regeringens uppdrag som Ägarutredningen föreslår hur statligt ägda bolag ska förvaltas.
Utredningen pekar på problem med dagens situation. Regeringen och regeringskansliet riskerar få en alltför operativ roll i ägarstyrningen av bolagen. Dessa riskerar drivas inkonsekvent och ryckigt. Det är skillnad på att agera som politiker och strikt företagsekonomiskt. Utredningen vill fullt ut ha en bra värdeutveckling.
Staten är ägare i 58 bolag.
Utredningen föreslår att de fördelas på två förvaltningsbolag.
Det första, dit bland andra LKAB och Vattenfall förs, ska ta hand om 28 bolag och ha ekonomiskt värdeskapande för ögonen.
Det andra förvaltningsbolaget ska ha hand om 27 bolag med samhällsnytta.
Skicka över
Vinstutdelningar ska tillfalla statsbudgeten.
Men förvaltningsbolagen får inom en ram omfördela vinstmedel mellan bolagen i syfte att skapa större värden.
Det kan betyda att LKAB, som tjänar mycket pengar, investerar hårt och ska bekosta nya samhällen, får lämna ifrån sig pengar.
Lars Törnman gillar inte att politiken fjärmas från de statliga bolagen. Han jämför med förvaltningsbolaget Fortia, som via socialdemokratiska regeringen inrättades 1990.
- Det var farligt, LKAB satsade på ny huvudnivå och hade pengar men det kunde ha blivit ett bolag utan kassa, säger Lars Törnman, med bakgrund i Gruvtolvan.
De borgerliga partierna motsatte sig förvaltningsbolaget. Det skulle försvåra försäljning av statliga bolag. Efter regeringsskiftet stoppades Fortia.