En uppfinnare i tiden
Ett system som förädlar biogas till fordonsgas gav Per-Olof Karlsson på företaget Artic Nova titeln Sveriges uppfinnare 2010. - Jag åkte inte ned till tävlingen för att komma tvåa, säger han.
SISTA RENING. Metangasen som gått igenom hela slingan renas en sista gång med hjälp av vatten för att nå en metanhalt på 97 procent. Jim Jarlenfors visar hur det går till.
Foto: Mattias Forsberg
Det var neddragningarna på 1980-talet som ledde Per-Olof in på egenföretagande och uppfinningar. I 25 år har han drivit eget företag och inriktningen har varit att kunna leva på att hitta nya lösningar och ta fram nya produkter. - För en småföretagare finns det alltid något som måste lösas och därför tror jag att många som har småföretag också är lite av innovatörer innerst inne, säger han.Med åren har det blivit otaliga uppfinningar. Olika typer av specialmaskiner inom hydraulik och även specialdesignade transportrullar för industri som bland annat SSAB och LKAB använder sig av. De tre viktigaste är Slingpumpen, Slypen och nu senast Biosling. Slingpumpen kom först och de två senare bygger båda på samma princip och alla är patentskyddade.Förädlar själva
Det speciella med den senaste, nu prisbelönta, uppfinningen Biosling är att de som har behov av att förädla biogas i mindre skala nu får en chans. Tidigare har inget ekonomiskt alternativ funnits och fordonsgasen har endast tillverkats i stor skala.Uppfinningen innebär att bland annat jordbrukare själva kan förädla den biogas som uppstår när de rötar gödslet från korna. Förut har det varit svårt att framställa fordonsgas och all den metangas som bildas vid rötningen har inte gått att ta tillvara på. Nu går det.- Fler kan investera i en småskalig anläggning och dessutom blir det en mycket lönsam investering. Driftkostnaden för Biosling är väldigt låg eftersom den är energisnål. Därför kan man i stället börja tjäna pengar på att sälja sin fordonsgas, säger Per-Olof Karlsson.Renar gasen
Tekniken fungerar så att man först har den råa biogasen som tagits fram genom att röta biologiskt avfall, gödsel från lantbruk och liknande. Därefter leds gasen in i den långa slangvindan. Gas och vatten växelvis. I takt med att slangvindan roterar byggs ett tryck upp inuti slangen. När trycket blir tillräckligt högt binder sig koldioxiden i biogasen med vattnet, ungefär på samma sätt som när vi gör kolsyrat vatten.Den gas som blir kvar håller en metanhalt på 94 procent men det räcker inte för att använda som fordonsgas. En sista ytterligare förädling gör att halten kommer upp till 97 procent och gasen är färdig att tappas på flaskor eller användas för att driva fordon på ett miljövänligt sätt.- Biogasen är det renaste biobränslet. Den är helt koldioxidneutral, säger Per-Olof Karlsson.
Yrke: Egenföretagare.Familj: Fru, två barn, tre barnbarn, bor i Jukkasjärvi.Utbildning: Maskiningenjör + ekonomi.Gör: Driver företaget Artic Nova tillsammans med frun Birgitta Leijonclou.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!