Dammen som brast i Brumadinho var drygt 40 år gammal och hade enligt bolagets vd inte varit i bruk de senaste tre åren och under avveckling. Hundratalet personer saknas fortfarande och antalet döda stiger. Ägare till gruvan är bolaget Vale, som även var inblandade i driften av Samarcogruvan, belägen i samma delstat, där en damm brast 2015. 19 personer dog och giftigt järnavfall rann ner till floden och begravde en närliggande by. Olyckan beskrivs som en av de största miljökatastroferna i Brasiliens historia och det rättsliga efterspelet pågår fortfarande.
– En så här fruktansvärd olycka och med så många dödsoffer följer vi ut ur framförallt dammsäkerhetssynpunkt. Vi kommer att bevaka vad som har hänt och följa det rent tekniskt och försöka få svar på hur det kunde hända, säger Anders Lindberg, informationchef LKAB.
I samtliga av LKAB:s anläggningar finns dammar som till viss del konstruktionsmässigt liknar de i Samarco och Brumadinho men enligt Anders Linberg, informationschef på LKAB, är det stora skillnader sett till verksamheterna i Brasilien.
– Det finns några viktiga skillnader och konsekvenserna skulle inte bli lika allvarliga som de vi nu ser i Brasilien. Våra dammar är lägre, de ligger inte i uppströms samhällen, det är och det är inte samma fallhöjd från dem sett till terrängi terrängen så på det sättet är det inte samma riskhärdrisker. Massorna i våra dammar är inte giftiga utan består av gråberg i form av sand och sten, säger Lindberg.
Enligt Anders Lindberg är det mycket ovanligt med tillbud och incidenter kring dammarna i anläggningarna och säger att det finns krav på allt från hur dammkonstruktionerna ska se ut, underhåll, bevakning, rutiner och hur mycket de får fyllas.
– Efter olyckan 2015 har vi bland annat stärkt vår dammsäkerhetsorganisation. Tidigare hade vi en tjänsteman som jobbar med de här frågorna och numera tre. En olycka är väldigt osannolik, men det värsta som kunde skulle kunna hända är om någon människa som skulle råka befinna sig i vägen skadades om en damm brast. Sand och vatten kan också orsaka skador i naturen genom att skölja bort och täcka över områden även om det inte är giftigt. Det är för att undvika såna risker som vi prioriterar dammsäkerheten så högt, säger Lindberg.