Kiruna kommun siktar på att bli Sveriges bästa kommun på integration. Under onsdagen arrangerade kommunen en inspirationsdag. På Folkets hus hölls bland annat konstvernissage, mässa, föreläsningar och dansuppvisning.
En av föreläsarna var Navid Modiri, programledare, artist och föreläsare. Han flydde till Göteborg med sin familj från Iran när han var två år gammal. Redan när han var fyra år lärde han sig att läsa och skriva på svenska. Han hade mardrömmar från kriget och kunde inte sova.
– Jag drömde om att vi sprang från mormors hus ner i skyddsrummet, blev jagade av bombflygplan och pansarvagnar. Jag var rädd för att somna så då låg jag istället och läste serietidningar, jag läste Kalla Anka, säger han.
Navid Modiri upplevde att han hamnade mellan kulturen från hemlandet och den nya, svenska kulturen. Han fick berätta för sina föräldrar om hur Sverige fungerade, och för svenskar om hur iranier fungerar.
– När jag började i skolan som sjuåring så hamnade jag mellan invandrargänget på skolan och svenskarna. Jag var för mycket invandrare för att få hänga med svenskarna och jag pratade för bra svenska föra att få hänga med invandrarna, säger Navid Modiri.
Första gången som han återvände till Iran var han 12 år gammal. Han brottades ständigt med sin identitet.
– Jag var så stolt och jag var så glad och jag hade berättat det för alla, nu kommer vi åka tillbaka till Iran, det är mitt hemland.
Under besöket hos sina släktingar kände Navid Modiri att han hade kommit hem. Men under en shoppingrunda blev han kallad för turist.
– Jag är turist i Iran och svartskalle i Sverige. Jag kom hem, 12 år gammal, jätteförvirrad, berättar Navid Modiri.
Det tog många år innan en vän till slut fick honom att förstå att han inte var halv av något. Han är Iranier och svensk precis som han är bror och pappa, man och make.
– Där förändrades mitt sätt att se på mig själv, jag kan röra mig mellan lådorna. Jag har olika sidor, precis som du, säger han.
För att integration mellan människor ska vara möjlig krävs att alla kliver ut ur sina boxar och möts utanför menar Modiri.
– Till och med vår sittande regering har missat vad ordet integration betyder, integration betyder inte att de ska komma hit och lära sig svenska, att de ska komma hit och förstå oss och anpassa sig, det finns ett annat ord för det, assimilering. När vi säger integration så betyder det ett möte där vi lär oss av varandra.
Att kliva ut ur sin box kan vara obekvämt och jobbigt, men samtidigt roligt och spännande. Det visar han genom en övning i salen där han ber åhörarna söka rätt på en obekant person i salen och stå tätt framför den personen. Övningen leder till slut till en lång kram.
– Integration betyder att vi blir bättre tillsammans när vi förvaltar våra olikheter, säger Navid Modiri.