Ellen Teledahl började för 15 år sedan på LKAB i Kiruna som driftoperatör, idag är hon HR-chef för affärsområde järnmalm på samma bolag. Mångfald och jämställdhet har stått på agendan under lång tid, och HR-chefen och hennes kollegor har intensiteten ökat:
– Vi har jobbat med mångfald och framförallt jämställdhet under lång tid och det har hänt mycket på området under de senaste 15 åren. Vi har fått en förändrad fördelning och framför allt fått fler kvinnor till oss, det är ett stadigt ökande antal kvinnor i våra verksamheter. Inom Affärsområde järnmalm jobbar vi med en ledarvision som handlar om ett inkluderade och relationsinriktat ledarskap, som bygger på tillit. Vi jobbar aktivt med utveckling av våra ledare i Kiruna och har ledardagar två gånger per år. Dessutom ingår ledarna i nätverksgrupper där de har olika uppgifter. Ett av uppdragen för grupperna har varit att arbeta med nulägesbilden till Allbrights analys.
– Men vi ser att vi har ett behov av att öka och förbättra könsfördelningen inom vårt område, framför allt inom ledarsidan släpar vi lite efter mot bolaget som helhet. Visst, vi håller våra målsättningar men vi vill gärna öka takten gällande representation.
Är det en affärsmässig fråga?
– Ja, helt klart. En verksamhet med olikheter inom kön, ålder, bakgrund, etnicitet med mera gör att vi blir mer innovativa och mer lönsamma. Vi står inför stora kompetensutmaningar framöver med stora investeringar där vi kommer att utveckla ny teknik och kopplat till det finns många utmaningar. För att lösa dessa måste vi attrahera den mest kompetenta arbetskraften och då ser vi stora möjligheter att locka fler kvinnor till LKAB.
Varför är det viktigt för LKAB som helhet?
– För att vi har så mycket fantastiskt som händer framöver, med stora investeringar som kräver kompetens. Vi kommer ha stor konkurrens om arbetskraft. Det är en jätteviktig fråga, en del av hur vi kommer att lyckas med framtida utmaningar för hela LKAB. Det är därför arbetet måste drivas av ledningen, det är inte enbart en fråga för HR. Detta är också en högt prioriterad fråga för våra fackliga organisationer och något jag vill lyfta fram som viktigt är att vi gör det i samverkan med våra fackliga parter och skyddsombud där vi bland annat har satt ihop en gruppering som jobbar riktat med jämställdhetsfrågan. Vi har olika ingångar och perspektiv vilket gör arbetet bättre och skapar en bred förankring.
Ni jobbar tillsammans med Allbright. Hur kommer det sig?
– Vi tog kontakt med Allbright, som har utbildat oss inom vår jämställdhetsgruppering som vi har i Kiruna. Dessutom har vi utbildat chefer och HR samt att Allbright varit med på ledardagar för att sätta en gemensam kunskapsbas att gå vidare ifrån. Det är viktigt för oss att vi utgår från fakta och forskning, säger Ellen Teledahl och fortsätter:
– En utkomst av rapporten från Allbright som vi fått med oss, är att många lyfter att det har hänt många positiva förändringar de senaste tio åren gällande jargong, inkludering – även om det finns mer att göra.
Vilka förväntningar har du?
– Jag vill att vi ska ha en ännu mer inkluderande kultur, att vi ska nå en punkt där alla känner sig välkomna oavsett vem man är. Vi har det så på många platser, men det finns utvecklingspotential även för oss. Jag vill också att vi ska få en ännu bättre representation och mer jämställt inom ledarpositioner. Att man känner att jobba inom LKAB, det är för alla.
Vilka tips kan du ge andra företag som vill jobba mer med mångfald och jämställdhet?
– Det som kan vara svårt till en början är att människor ser saker på olika sätt, eller att man inte lyckats nå ut med varför det är viktigt med mångfald. Förstår man inte syftet, kan man känna sig hotad. Jag tror att det är viktigt att det drivs från ledningsgruppen, att det är en prioriterad fråga. Det får inte bli en sidofråga, utan ska vävas in i det strategiska arbetet. Det ska inkluderas i all kompetensförsörjning, att vara en attraktiv arbetsgivare för de som redan jobbar här och de som ska börja hos oss. Ska vi vara innovativa behöver vi vara olika. Och att man jobbar generellt med företagets kulturfrågor, det kan handla om både säkerhetskultur, jargong på arbetsplatsen eller hur vi kan se mångfald som en tillgång, alltihop hänger ihop och vi måste se det.