Elektrikerstrejken över
Elektrikerstrejken är över. Ett treårigt avtal är tecknat och därmed har elektrikerna återgått till arbetet.
Avtalet definierar bland annat vilken boendestandard som arbetsgivaren måste erbjuda elektrikerna när de arbetar på annan ort är hemorten.
- Nu är det normalt hotell i enkelrum som gäller, säger elektrikerförbundets Karl-Erik Guldhag, ombud för avdelning 28 i Luleå.
- Finns inte det att tillgå kan andra boenden bli aktuella. Många som arbetar i Norrbotten kommer från andra platser i landet, därför var det en av avtalets hörnpelare.
Kortare arbetstid
Vidare säger avtalet att dygnsvilan måste vara elva timmars sammanhängande ledighet och att ytterligare åtta timmar försvinner i arbetstidsförkortning. Löneökningen utan ackord landar på 10,2 procent under tre år med tre procents ökning under innevarande år.
En av de frågor som SEF och EIO stred om under förhandlingarna var SEF:s kontrollverksamhet, det vill säga kontroll av avtalens efterlevnad och facklig kontroll av svartarbete, och avgiften för densamma. Avtalet gör gällande att arbetsgivaren inte behöver betala avgift för de arbetstagare som inte är fackligt organiserade och inte arbetar på ackord. Däremot ska arbetsgivarna betala tre miljoner kronor i två år till SEF i omställningsbidrag.
Kritisk arbetsgivare
Åsa Kjellberg Kahn, förhandlingschef EIO, säger i ett pressmeddelande att EIO därmed slagit fast att facklig avgift ska betalas av fackets medlemmar och inte av arbetsgivaren. Hon är också kritisk till elektrikerförbundets val av stridsmetod.
- Det är inte bra när en hel bransch får en konfliktstämpel på sig. Det nu accepterade förslaget hade rimligen kunnat accepteras av SEF långt tidigare. Ett förslag om omställningsbidrag fanns på bordet redan i mars, säger Åsa Kjellberg Kahn.
Karl-Erik Guldhag är till största del nöjd med avtalet.
- Vi fick bryta arm lite grand och nu är de flesta nöjda.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!