När Jan Moström i oktober gick ut med beskedet att det inte skulle bli någon ny huvudnivå i traditionell bemärkelse och LKAB har indikationer på att malmen finns norröver och inte i djupet under 1365 fanns det fler frågor än svar. För Trafikverket, som just nu arbetar med två projekt i Kiruna, en omläggning av E10 och placeringen av en ny järnvägsstation innebär detta att de nu måste försäkra sig om att den tillfälliga järnvägsstationen inte påverkas av gruvbrytningen.
– Därför påbörjar vi en fördjupad teknisk undersökning, säger Helena Eriksson, direktör vid Region Nord av Trafikverket.
– Det finns ingen anledning till oro i dagsläget. Men i dagsläget utgår vi också från att den nuvarande järnvägsstationen är en permanent plats och inte behöver rivas innan vi tagit ställning till en ny placering.
Trafikverket har redan utrett fem placeringar (sju totalt, men några platser finns det variation på) av en ny järnvägsstation som kostar mellan 249 miljoner (att uppgradera nuvarande tillfälliga järnvägsstation till en permanent sådan) upp till 1,1 miljarder kronor (det dyraste centrumalternativet med passage förbi flygplatsen. Kiruna kommun har varit tydliga med att de önskar se järnvägsstationen i närheten av nya centrum.
– Just nu är vi i processen att påbörja en järnvägsplan och det dröjer cirka två år in i den processen innan vi har ett beslutsunderlag och kan ta ställning till ny placering, säger Helena Eriksson.
Hon förutspår att en järnvägsplan av den dignitet som krävs för ny placering av järnvägsstationen tar cirka fem år att färdigställa. Vilket om järnvägsplanen påbörjades idag är 2023, ungefär då Jan Moström tror att LKAB har så pass mycket kunskap om den nya malmen att en lönsamhetsstudie inletts.
Kan LKAB:s besked om malmen påskynda processen på något vis?
– Jag kan inte svara på det. Idag finns inget som indikerar att vi behöver forcera processen.
0980-669 93