Besiktningsarbetet i gruvan efter det stora skalvet den 18 maj och som uppmätte 4,9 på Richterskalan fortgår. Nu handlar det om att se hur stora skadorna är för att se behovet av exempelvis bergförstärkning.
Ett stort område som drabbades av skalvet undersöks nu med drönare och scanner.
– Tekniken är inte revolutionerande men vi är bland de första gruvföretag att använda den vid seismiska händelser, säger Fredrik Björkenwall, tillförordnad presschef på LKAB.
Enligt LKAB har en stor del av gruvan scannats av den senaste veckan. Undersökningsområdet är omkring 1,5 kilometer stort och omfattar enligt bolaget flera nivåer och produktionsblock.
Skadorna inne i gruvan är som förväntat enligt Björkenwall.
– Det är ungefär som vi har befarat och skadorna skiljer sig på olika block, vilket är där vi bryter.
Området för skalvets centrum har dock inte kunnat undersökas ännu.
– Ett block där vi normalt sett bryter har inte kunnat undersökas ännu eftersom ingången har rasat in. En dag kommer vi att göra det, men det är svårt att säga när, säger Björkenwall.
I och med användandet av scanner och drönare behöver LKAB inte ta hänsyn till seismik och bergsäkerhet i området eftersom ingen behöver finnas på platsen.
– Det här är ett säkert och effektivt sätt att arbeta på. Ingen människa ska utsättas för några risker under besiktningsarbetet, enligt Per Brännman, sektionschef för rasbrytningen på LKAB i Kiruna.
Att använda drönare och scanner är ett stort kliv framåt sett till säkerhet och teknik enligt gruvbolaget.
– Dessutom är det ett väldigt effektivt sätt för att undersöka svåråtkomliga områden, störtschakt och bergutfallsdrabbade områden.
– Vi har till exempel kunnat titta på en av våra lastmaskiner, som finns i ett område vi just nu inte går in i fysiskt, menar Per Brännman.
Enligt gruvbolaget är scannern exakt och fungerar med eko-lokalisation, ungefär på samma sätt som fladdermöss navigerar.
– Scannern bygger upp en bred bild av området. Den kan flyga in i trånga, svårtåtkomliga och skadade utrymmen som människor inte ska beträda, enligt Mirjana Boskovic, specialist inom området seismik på LKAB i Kiruna.
Brytningen i gruvan ligger i dagsläget på 53.000 ton till skillnad från normala 85.000 ton.
– Givet omständigheterna så har vi lyckats upprätthålla en god produktion, säger Fredrik Björkenwall.