Efter gruvraset - full produktion först om ett år

LKAB påverkas fortfarande av det rekordstora raset i gruvan i maj. Det kommer att ta ytterligare ett helt år innan gruvbolaget kan nå full produktion igen.

"I början av nästa år siktar vi på att vara igång för fullt igen", säger Nils Stenberg, gruvchef, LKAB.

"I början av nästa år siktar vi på att vara igång för fullt igen", säger Nils Stenberg, gruvchef, LKAB.

Foto: Maria Unga

Kiruna2021-02-01 16:34

Det var den 18 maj som gruvan fick utrymmas efter ett jätteskalv i LKAB:s underjordsgruva i Kiruna. Raset påverkar fortfarande gruvbrytningen och försök har gjorts till att kunna besikta området där raset inträffade. 

Ännu idag pågår ingen produktion i block 22 och block 26. 

– Det är det mest skadade området. Men i oktober började vi driva oss in bakom det här skadade området, in i själva malmen. Så att vi kommer runt de skadade partierna. Det jobbet kommer att pågå till sommaren, hösten någon gång. När vi har tagit oss in på de områdena så kommer vi på något sätt att skjuta loss det berg som är där inne för att kunna fortsätta nedanför, säger Nils Stenberg, gruvchef på LKAB. 

Block 22 och 26 är något av en nyckelplats.

– För att kunna gå ner ytterligare, under det där, så måste vi skjuta loss det som är ovanför. För har vi kontakt mellan det som man kallar för hängväggen, den sidan som är mot stan, och liggväggen, sidan som är mot industriområdet, om det finns kontakt kvar där uppåt sett, så är det riskfyllt. Det vill vi skjuta bort. 

Planen är att gå in och skjuta loss malmen på vanligt sätt, med så kallad skivrasbrytning och sedan lasta ut den. 

– Men malmkroppen är ganska tunn just där, det kan vara så att vi måste driva en del både in i malm och in i gråberg och sedan skjuta lös den. Men grundplanen är att göra det precis som vi bryter i gruvan i vanliga fall. 

Själva malmen i block 22 och 26 är inte jätteviktig för LKAB. Det handlar inte om några stora volymer. 

– Det stora problemet är att själva produktionsflödet störs av att de här områdena står. Ju längre tid vi står i det här området, desto mer måste vi stoppa i områden som är på sidan om, alltså norrut och söderut, för att inte driva gruvan på fel sätt. Det är inte jättemycket malm i området, men det stör hela processen. 

LKAB kan inte nå full produktion så länge block 22 och 26 står still. I normala fall producerar LKAB 85 000 ton malm per dygn, idag produceras 70 000 ton. Då skickas även rågods från Svappavaara för att kunna kompensera en del av malmförlusterna. 

När kommer ni nå full produktion igen? 

– Om ungefär ett år, i början av nästa år siktar vi på att vara igång för fullt igen. 

Hittills har LKAB kunnat leverera den malm som kunderna efterfrågar trots det stora raset. 

Kommer ni kunna göra det i ett år till? 

– Ja, det är planen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!