Efter den varma hösten: Nu invigs Icehotel

På fredag är den årliga öppningen av Icehotel i Jukkasjärvi. "Vi satsar mycket på att utveckla vårt kulinariska erbjudande", säger Beatrice Lind, pressansvarig på Icehotel.

En interiör från ishotellet i Jukkasjärvi från förra året. I år är helt ny design uppbyggd.

En interiör från ishotellet i Jukkasjärvi från förra året. I år är helt ny design uppbyggd.

Foto: Maria Unga

KIRUNA2018-12-12 10:27

Under öppningskvällen kommer Arne Bergh, konstnärlig ledare och Christophe Risenius, vd, att hålla ett invigningstal och sedan kommer de nya sviterna att visas upp. Arbetet med årets hotell har varit intensivt berättar Beatrice Lind, pressansvarig på Icehotel.

– Intensivt, som alltid! Vi har ju både alla byggare och konstnärer som skapar hotellet här, samtidigt som all säsongspersonal anländer och ska utbildas inför vintersäsongen.

Har det milda vädret ställt till det?

– Naturligtvis har vi påverkats av de milda temperaturerna, men med nästan 30 års erfarenhet så känner vi till sedan tidigare hur vi kan anpassa byggprocessen efter vädret och det har gått vägen.

I år har bokningarna rullat in i samma mängd som förra året, även om kunderna har bokat sin upplevelse lite senare än vanligt. Nyheterna för i år har kretsat kring konsten.

– Poängen med sviterna i hotellet är att vi aldrig upprepar design vare sig som vi sett här eller någon annanstans tidigare. Vi vill jobba uteslutande med originalverk och med målsättningen att varje års utställning och hotell blir en byggteknisk och kreativ utmaning.

I år blev Icehotel en svanen-märkt anläggning och arbetar konstant med hållbarhet. Nytt för i år är även har maten i sig blivit en attraktion.

– Vi satsar mycket på att utveckla vårt kulinariska erbjudande och vill göra maten i sig till en attraktion, på samma sätt som hotellet, norrsken, skoter och andra "bucket-list"-äventyr är reseanledningar idag. Inom ramen för det anordnar vi ett antal gästspel och nästa blir en helg i champagnens tecken i samarbete med tillverkaren G.H. Mumm där vi bland annat erbjuder champagne-provning och ice afternoon tea, samt Champagne Makers Dinner med värd från tillverkaren.

Vad ser ni mest fram emot med invigningen?

– Gästernas förväntan och reaktioner på konsten, och att se personalens stolthet när de guidar våra besökare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om